Отров у новој одјећи

Размислите мало… Шта ли све "стављате" на тело, када обучете нову неопрану гардеробу? Прво, неко је ту хаљину/панталоне/џемпер највероватније пробао пре вас.

Здравље 27.06.2016 | 10:08
Отров у новој одјећи
Улазите у продавницу, заљубљујете се у кошуљу/мајицу/јакну/хаљину/панталоне. Купујете и не скидате са себе следећих неколико дана. Док вам не досади! И цео овај процес је у реду, али ипак нешто недостаје, а то је прање одеће пре него што је обучете први пут.

Неки ће да помисле: "Ма ново је, сигурно је чисто! И зашто бих ризиковала да ми се хаљина скупи, када сада изгледа савршено?!"

Али размислите мало… Шта ли све "стављате" на тело, када обучете нову неопрану гардеробу? Прво, неко је ту хаљину/панталоне/џемпер највероватније пробао пре вас, па постоји опасност од разних бактерија.

Дерматолог са универзитета Колумбија, Доналд Белсито, упозорава да се преко одеће преносе вашке и заразне кожне болести, па истиче да је нову одећу потребно опрати барем једном, најбоље чак два пута пре ношења. И друго, оно битније је то да се током израде гардероба "залива" озбиљним хемикалијама, од којих неке могу да направе проблеме на кожи, уколико се не уклоне прањем.

Нову одећу би требало темељно да оперете пре ношења и због боја и уреа формалдехида, који се задржавају у тканини, а који се додају како би се спречило гужвање и појава плесни. У одећи се налази читав низ хемикалија које могу врло негативно да делују на наше здравље, не само кожу па осим дерматитиса или неког осипа, можете да добијете и тровање хемикалијама. Стручњаци тврде да се не опуштамо ни када је реч о памучним стварима, јер и природне тканине захтевају обраду хемикалијама.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар