Данас почиње Петровски пост

За вјернике Српске православне цркве данас је почео Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се послије силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповијед.

Република Српска 27.06.2016 | 07:23
Данас почиње Петровски пост
Пост је почео у седмици послије Тројичне недјеље и празника Силаска Светог Духа на апостоле, познат је и као Апостолски и Љетни пост, а завршава се 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс.

Најдуже може трајати шест недјеља и најкраће једну седмицу и један дан. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који такође траје више недјеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у љетном периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тијела.

Сврха поста, како кажу правила вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су примјер потом слиједили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вјере, записао је у својим поукама да је "пост гашење пламена тјелесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубјелости, олакшица сна".

У народу влада увјерење да онај ко може да се уздржи од прекомјерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дјела.

Извор: Агенције

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

27.06.2016 10:50

Синови и кцери Светог Православлха, нека Вама буду од Бога благословени: срецни, и радосни, весели и Бого угодни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

27.06.2016 11:05

СИНОВИМА и кцерима Светог Православља зелимо од Бога благословен поцетак ПРТРОВСКОГ ПОСТА. Подземне силе самог пакла покусале су на "великом и СВЕПРАВОСЛАВНОМ Сабору на Криту" да измјену овај пост, да ПЕТРОВСКИ ПОСТ скрате само на недеља дана, јер они мисле да својим цесто пута испод тезге купљеним дипломама разни богосливски наука висе знају од Светих Отаца Цркве који су непрекидно постили и Богу се молили. Због тога постите колико мозете и како мозете. Али постите. КО ПОСТИ ДУСУ СВОЈУ ГОСТИ!СИЛЕ НЕЦАСТИВОГ СЕ НЕМОГУ ИЗ ЦОВЈЕКА СА НИЦИМ ИСТЈЕРАТИ ОСИМ МОЛИТВОМ И ПОСТОМ!

ОДГОВОРИТЕ