Danas počinje Petrovski post

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se poslije silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propovijed.

Republika Srpska 27.06.2016 | 07:23
Danas počinje Petrovski post
Post je počeo u sedmici poslije Trojične nedjelje i praznika Silaska Svetog Duha na apostole, poznat je i kao Apostolski i Ljetni post, a završava se 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen svetiteljima Petru i Pavlu.

Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova ili Pedesetnice koji spada u pokretne praznike povezane za Vaskrs.

Najduže može trajati šest nedjelja i najkraće jednu sedmicu i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima.

Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedjelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Osim Petrovskog, u ljetnom periodu se poštuje i Gospojinski post, pred Veliku Gospojinu, praznik Vaznesenja Bogorodice. Pravoslavni hrišćani dobrovoljno donose odluku o poštovanju posta, a tim podvigom se postiže očišćenje duše i tijela.

Svrha posta, kako kažu pravila vjere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vjere, zapisao je u svojim poukama da je "post gašenje plamena tjelesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubjelosti, olakšica sna".

U narodu vlada uvjerenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomjernog jela, ima snage i da se uzdrži od zlih misli i djela.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

27.06.2016 10:50

Sinovi i kceri Svetog Pravoslavlha, neka Vama budu od Boga blagosloveni: srecni, i radosni, veseli i Bogo ugodni

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.06.2016 11:05

SINOVIMA i kcerima Svetog Pravoslavlja zelimo od Boga blagosloven pocetak PRTROVSKOG POSTA. Podzemne sile samog pakla pokusale su na "velikom i SVEPRAVOSLAVNOM Saboru na Kritu" da izmjenu ovaj post, da PETROVSKI POST skrate samo na nedelja dana, jer oni misle da svojim cesto puta ispod tezge kupljenim diplomama razni bogoslivski nauka vise znaju od Svetih Otaca Crkve koji su neprekidno postili i Bogu se molili. Zbog toga postite koliko mozete i kako mozete. Ali postite. KO POSTI DUSU SVOJU GOSTI!SILE NECASTIVOG SE NEMOGU IZ COVJEKA SA NICIM ISTJERATI OSIM MOLITVOM I POSTOM!

ODGOVORITE