Намет: Порез и пензије умјесто РТВ таксе

Грађанима БиХ спрема се јос један намет! Најновији у низу је увођење пореза на плате и пензије умјесто РТВ таксе!

Република Српска 26.06.2016 | 20:34
Намет: Порез и пензије умјесто РТВ таксе
Кад зафали пара – руку гурни у џеп грађанима - стари је, провјерени рецепт власти, који по ко зна који пут спремају народу! Уколико Парламентарна скупстина БиХ усвоји предлозени закон о РТВ систему који предвиђа основиње фондова за прикупљање РТВ таксе, сљедећи корак је измјена ентитетских закона како би се увео порез од 0,9 одсто на плате стално запослених грађана и 0,3 одсто на пензије за пуњење тих фондова! Уводјењем новог пореза, пензионери у Републици Српској би на годишњем нивоу у тај фонд уплатили преко девет милиона, а запослени више од 22 милиона КМ.

“Занимљиво је како се режим у Републици Српској није досјетио да, рецимо, уведе порезе који би помогли пољопривредницима, јер су дуговања према њима управо 30 милиона марака, колико се они спремају да опљачкају и узму од грађана за своју фабрику лажи. Оцигледно је да се патриотизам СНСД-а свео на то да кад им зафали пара, завуку руку у џепове грађана Републике Српске", каже шеф Клуба посланика СДС-а у Представницком вијецу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Увођење пореза на плате и пензије довешће до парадокса да у домаћинствима гдје више чланова ради и ако јос имају пензионера у куци – сви плаћају РТВ таксу, а не само једно домаћинство. Тако би нпр. домаћинство са двоје запослених, за РТВ претплату издвајало 15 КМ мјесечно.

Поменуте измјене закона већ су прошле Представничко вијеће Парламента БиХ и наредне седмице долазе у Дом народа, који ће их потврдити. За закон у Представницком вијећу гласали су посланици СНСД-а, док су против били из СДС-а, али уз помоћ гласова Бошњака и Хрвата измјене су добиле “зелено свјетло”.

"Црвено свјетло", мђјутим, пале су и у ПДП-у! Из ове странке позивају посланике у Парламентарној скупстини БиХ да не усвоје измјене закона о РТВ систему, које су осмишљене, тврде, само с циљем нове пљачке градјана! Ако закон буде усвојен, сљедећи корак је измјена ентитетских закона о порезима , како би на сраман начин, преко нових намета грађанима, било омогућено финансирање јавних сервиса – упозорили су из ПДП-а.

Медијском порезу противе се и у НДП-у. Умјесто што навија и лобира за додатне намете грађанима, тзв. Јавни сервис – РТРС, могао би да уштеди на енормном плаћању људи са стране и исплатама подобним радницима по уговору – истицу у НДП-у. Не искључујући могућност протеста пред, како казу, ТВ Бастиљом у Бањалуци, из ове странке питају пензионере Републике Српске да ли ће и они устати против новог намета на њихове биједне пензије?! Од 32 милиона, која би као нови харач била наметнута грађанима, значајан дио би био од пензија, а те милионе би по већ виђеном рецепту крчмили разни Ђаковици, Лазански, Каргановићи... Плаћени потплаћени, јавни и тајни критичари и скривени политичари – нагласили су у НДП-у.

Инаце, први приједлог је био да се РТВ такса наплаћује уз рачуне за струју, сто су посланици одбили. Много више им се, изгледа, допао други приједлог, да опорезују све оне који било каква примања имају! Послије свега, нема сумње да ће се многи запатитати: “Бозе, па докле се ово издржати може?!"

(БН телевизија)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Јури

26.06.2016 18:55

Тако то раде наси експерти за кредите и легане пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

26.06.2016 20:29

Која це будала за то гласати. па муз и зена који раде требају тв плацати 30км.

Name

Не морате ниста никоме да платите, не мозе нам нико ниста...

26.06.2016 19:14

БОЈКОТ ПЛАЦАЊА, ПА НЕКА НАС СВЕ НА СУД ВОДЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

26.06.2016 19:44

Какав бојкот пријатељу кад ће ти одбијати од плате као пио здравство и солидарни порез???

Name

судбина

26.06.2016 20:09

Неком мајка,неком маћеха.

Name

Ало бре

26.06.2016 20:14

Нико не смије да ти дира твоју мизерну плату!!! Или, баци ТВ кроз прозор па нека ти наплати....урцину!

Name

Леко

26.06.2016 20:19

Треба финансирати снсд телевизију на било који нацин.

Name

овца

26.06.2016 19:21

Поред овакве опозиције и народа,има да прође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

26.06.2016 19:32

Ста мислите која је странка из РС гласала за овај закон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.06.2016 19:54

СП РС и Петар Пинокио.

Name

ДЕ ГОТХИА

26.06.2016 20:27

ЧУДНА ПРИЧА, А ЗНА ЛИ ИКО КОЈИ ЈЕ ФАМАОЗНИ ФАКУЛТЕТ НАКНАДНО ЗАВРСИО ОНАЈ МАЛИ И ПРИМИТИВНИ СПИКЕР - САДА ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР РТРС, КОЈИ ЈЕ НАЖАЛОСТ И ПРЕДЈЕДНИК ТЕНИСКОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - ПА ОН ТЕЛЕВИЗИЈЕ И ТЕНИСКЕ ЛОПТИЦЕ НИЈЕ ВИДИО ДО СВОЈЕ 18 ГОДИНЕ... ЈА ШТА НАМ РАДЕ ОВИ ДОДИКОВИ СКОРОЈЕВИЋИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

26.06.2016 20:53

Ова власт се дефинитивно изгубила као магаре у магли. Медјутим, и тако изгубљени могу дебело да рацунају на индолентност и отупјелост народа који трпи до невјероватних граница. Дрзава зиви од новца којег, на разне нацине, прикупља од нас. То се зове Будзет. Од будзета плацају све предвидјене и непредвидјене троскове. Медјутим, противзаконито су увели солидарни порез за поплаве. Изволи господјо Дрзаво плацај своје трскове и не измисљај нове немете. Сто се тице ртв таксе, уведите уредјаје за скрембловање сигнала, па цу ја да купим ртв програма колико ми треба. Само код нас има да плацас несто сто не тросис, а ја ртрс не гледам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

26.06.2016 21:20

А ста ако у куци раде троје а негдје не ради нико? Хоце ови сви плацати? Мени прво морају дати посао па онда да имају од цега да одбију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо корнер

26.06.2016 22:16

Ја прихватам све таксе и порезе и поскупљења па ста буде нек буде ста бити мора. Платим све уредно на вријеме и оно сто остане моје је. Незахвално је опирати се и није добро за здрав зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.06.2016 05:17

Ако се ово усвоји, СНСД никада, али никада више неће добити мог глас и глас моје породице (којих нас право гласа има 7)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

27.06.2016 07:20

Заболи ме за таксом...радим на црно у ципсари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

27.06.2016 14:18

грађанима БиХ спрема се још један намет............................... не контам-проблем РТРС а нису РТВБиХ и ФТВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

27.06.2016 21:31

Има ли неко да затвори ту ТВ да неплацамо дзаба и онако нема ниста за погледати

ОДГОВОРИТЕ