Namet: Porez i penzije umjesto RTV takse

Građanima BiH sprema se jos jedan namet! Najnoviji u nizu je uvođenje poreza na plate i penzije umjesto RTV takse!

Republika Srpska 26.06.2016 | 20:34
Namet: Porez i penzije umjesto RTV takse
Kad zafali para – ruku gurni u džep građanima - stari je, provjereni recept vlasti, koji po ko zna koji put spremaju narodu! Ukoliko Parlamentarna skupstina BiH usvoji predlozeni zakon o RTV sistemu koji predviđa osnovinje fondova za prikupljanje RTV takse, sljedeći korak je izmjena entitetskih zakona kako bi se uveo porez od 0,9 odsto na plate stalno zaposlenih građana i 0,3 odsto na penzije za punjenje tih fondova! Uvodjenjem novog poreza, penzioneri u Republici Srpskoj bi na godišnjem nivou u taj fond uplatili preko devet miliona, a zaposleni više od 22 miliona KM.

“Zanimljivo je kako se režim u Republici Srpskoj nije dosjetio da, recimo, uvede poreze koji bi pomogli poljoprivrednicima, jer su dugovanja prema njima upravo 30 miliona maraka, koliko se oni spremaju da opljačkaju i uzmu od građana za svoju fabriku laži. Ocigledno je da se patriotizam SNSD-a sveo na to da kad im zafali para, zavuku ruku u džepove građana Republike Srpske", kaže šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavnickom vijecu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Uvođenje poreza na plate i penzije dovešće do paradoksa da u domaćinstvima gdje više članova radi i ako jos imaju penzionera u kuci – svi plaćaju RTV taksu, a ne samo jedno domaćinstvo. Tako bi npr. domaćinstvo sa dvoje zaposlenih, za RTV pretplatu izdvajalo 15 KM mjesečno.

Pomenute izmjene zakona već su prošle Predstavničko vijeće Parlamenta BiH i naredne sedmice dolaze u Dom naroda, koji će ih potvrditi. Za zakon u Predstavnickom vijeću glasali su poslanici SNSD-a, dok su protiv bili iz SDS-a, ali uz pomoć glasova Bošnjaka i Hrvata izmjene su dobile “zeleno svjetlo”.

"Crveno svjetlo", mđjutim, pale su i u PDP-u! Iz ove stranke pozivaju poslanike u Parlamentarnoj skupstini BiH da ne usvoje izmjene zakona o RTV sistemu, koje su osmišljene, tvrde, samo s ciljem nove pljačke gradjana! Ako zakon bude usvojen, sljedeći korak je izmjena entitetskih zakona o porezima , kako bi na sraman način, preko novih nameta građanima, bilo omogućeno finansiranje javnih servisa – upozorili su iz PDP-a.

Medijskom porezu protive se i u NDP-u. Umjesto što navija i lobira za dodatne namete građanima, tzv. Javni servis – RTRS, mogao bi da uštedi na enormnom plaćanju ljudi sa strane i isplatama podobnim radnicima po ugovoru – isticu u NDP-u. Ne isključujući mogućnost protesta pred, kako kazu, TV Bastiljom u Banjaluci, iz ove stranke pitaju penzionere Republike Srpske da li će i oni ustati protiv novog nameta na njihove bijedne penzije?! Od 32 miliona, koja bi kao novi harač bila nametnuta građanima, značajan dio bi bio od penzija, a te milione bi po već viđenom receptu krčmili razni Đakovici, Lazanski, Karganovići... Plaćeni potplaćeni, javni i tajni kritičari i skriveni političari – naglasili su u NDP-u.

Inace, prvi prijedlog je bio da se RTV taksa naplaćuje uz račune za struju, sto su poslanici odbili. Mnogo više im se, izgleda, dopao drugi prijedlog, da oporezuju sve one koji bilo kakva primanja imaju! Poslije svega, nema sumnje da će se mnogi zapatitati: “Boze, pa dokle se ovo izdržati može?!"

(BN televizija)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Juri

26.06.2016 18:55

Tako to rade nasi eksperti za kredite i legane pljacke.

ODGOVORITE
Name

Aco

26.06.2016 20:29

Koja ce budala za to glasati. pa muz i zena koji rade trebaju tv placati 30km.

Name

Ne morate nista nikome da platite, ne moze nam niko nista...

26.06.2016 19:14

BOJKOT PLACANJA, PA NEKA NAS SVE NA SUD VODE!

ODGOVORITE
Name

Milojko

26.06.2016 19:44

Kakav bojkot prijatelju kad će ti odbijati od plate kao pio zdravstvo i solidarni porez???

Name

sudbina

26.06.2016 20:09

Nekom majka,nekom maćeha.

Name

Alo bre

26.06.2016 20:14

Niko ne smije da ti dira tvoju mizernu platu!!! Ili, baci TV kroz prozor pa neka ti naplati....urcinu!

Name

Leko

26.06.2016 20:19

Treba finansirati snsd televiziju na bilo koji nacin.

Name

ovca

26.06.2016 19:21

Pored ovakve opozicije i naroda,ima da prođe.

ODGOVORITE
Name

Leko

26.06.2016 19:32

Sta mislite koja je stranka iz RS glasala za ovaj zakon?

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.06.2016 19:54

SP RS i Petar Pinokio.

Name

DE GOTHIA

26.06.2016 20:27

ČUDNA PRIČA, A ZNA LI IKO KOJI JE FAMAOZNI FAKULTET NAKNADNO ZAVRSIO ONAJ MALI I PRIMITIVNI SPIKER - SADA GENERALNI DIREKTOR RTRS, KOJI JE NAŽALOST I PREDJEDNIK TENISKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE - PA ON TELEVIZIJE I TENISKE LOPTICE NIJE VIDIO DO SVOJE 18 GODINE... JA ŠTA NAM RADE OVI DODIKOVI SKOROJEVIĆI...

ODGOVORITE
Name

Predrag

26.06.2016 20:53

Ova vlast se definitivno izgubila kao magare u magli. Medjutim, i tako izgubljeni mogu debelo da racunaju na indolentnost i otupjelost naroda koji trpi do nevjerovatnih granica. Drzava zivi od novca kojeg, na razne nacine, prikuplja od nas. To se zove Budzet. Od budzeta placaju sve predvidjene i nepredvidjene troskove. Medjutim, protivzakonito su uveli solidarni porez za poplave. Izvoli gospodjo Drzavo placaj svoje trskove i ne izmisljaj nove nemete. Sto se tice rtv takse, uvedite uredjaje za skremblovanje signala, pa cu ja da kupim rtv programa koliko mi treba. Samo kod nas ima da placas nesto sto ne trosis, a ja rtrs ne gledam!

ODGOVORITE
Name

Srbin

26.06.2016 21:20

A sta ako u kuci rade troje a negdje ne radi niko? Hoce ovi svi placati? Meni prvo moraju dati posao pa onda da imaju od cega da odbiju.

ODGOVORITE
Name

pero korner

26.06.2016 22:16

Ja prihvatam sve takse i poreze i poskupljenja pa sta bude nek bude sta biti mora. Platim sve uredno na vrijeme i ono sto ostane moje je. Nezahvalno je opirati se i nije dobro za zdrav zivot.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.06.2016 05:17

Ako se ovo usvoji, SNSD nikada, ali nikada više neće dobiti mog glas i glas moje porodice (kojih nas pravo glasa ima 7)

ODGOVORITE
Name

Laktasi

27.06.2016 07:20

Zaboli me za taksom...radim na crno u cipsari!

ODGOVORITE
Name

hahaha

27.06.2016 14:18

građanima BiH sprema se još jedan namet............................... ne kontam-problem RTRS a nisu RTVBiH i FTV

ODGOVORITE
Name

cups

27.06.2016 21:31

Ima li neko da zatvori tu TV da neplacamo dzaba i onako nema nista za pogledati

ODGOVORITE