Шта пити током љета

Лето је званично почело и тропске врућине полако постају свакодневница. Како је опште познато, хидратација је веома важна када су високе температуре, због чега откривамо која пића је најбоље конзумирати током летњих дана и вечери.

Здравље 26.06.2016 | 15:24
Шта пити током љета
Стручњаци ујутру препоручују зелени чај или прокувану, па охлађену воду, у коју се може додати неколико капи лимуна или грејпфрута.

У току доручка би било добро наставити са неким чајем или свеже цеђеним соком. Јогурт или кефир су млечни напици који расхлађују организам и зато су лети посебно препоручљиви.

Цеђене сокове не пити увече
Свеже цеђени сокови, можда изненађујуће, не би требало пити касно увече.


Тада организам треба да се уведе у стање мировања пред спавање, а бројни добри састојци из воћа и поврћа раде управо супротно.

Ласи, напитак који се пије у далеко топлијим крајевима и који је пореклом из Индије је мешавина јогурта и воде у коју може да се дода свежа нана или неки други зачин. Идеалан је за летњи период, а иначе се препоручује уз ручак, да побољша пробаву. Улогу „унутрашње климе“ имају и сокови од јужног воћа.

Као напитак за особе које су физички активније, а као комплетан доручак за оне који се мање крећу, може да буде шејк од банане или другог свежег сезонског воћа, урме или мало меда или јаворовог сирупа, неког листа зелене салате или другог зелениша и јогурта, воде или биљног млека.

Вода са неколико колутова лимуна и свежим листићима нане је напитак за цео дан јер освежава и подиже енергију. Свеже цеђени сок од наранџе или лимуна помешан са газираном водом – изненађујуће освежавајуће када сте уморни од врућине.


Јогурт и кефир одлично расхлађују организам
За поподневни предах би чај од нане или црни чај са листићима нане били топла препорука.

Ледени чај спремљен у кућној варијанти увек је добар избор – охлађени чај по жељи, заслађен са мало меда, уз кришку лимуна или брескве, листићима свеже нане и којом коцкицом леда.

Ипак, не треба да шокирате желудац превише расхлађеним напицима јер не пријају организму у великим количинама. Ледено, као ни врело, није пожељно јер доноси тренутно олакшање, а затим наступа осећај умора, презнојавање, а могу се јавити и стомачне тегобе.

РТС
фото: Интернет

Коментари / 0

Оставите коментар