8 знакова да вам је можда потребан психијатар

Сви ми преживљавамо приоде стреса, туге, очаја и сукоба, али како знати који су сигнали за узбуну и кад нам је потребна стручна помоћ?

Здравље 26.06.2016 | 15:12
8 знакова да вам је можда потребан психијатар
Стручњаци тврде да они којима је због психичких проблема најпотребнија професионална помоћ, најмање посежу за њом, пише Хуффингтон Пост.

Док један од пет одраслих Американаца болује од неког облика психичке болести, тек око 46-65 одсто особа с умереним до јаким проблемима стварно крене на лијечење, потврдила је Администрација за сервисе зависности и менталног здравља.

И док у психијатријској заједници идентификација и лечење психичких болести представљају приоритет, психолошка помоћ онима који не знају у којем су тачно стању, једнако је важна. Осим што не знате шта вас мучи па беспотребно патите, ваши проблеми могу да се искомпликују ако избегавате да потражите професионалну помоћ.

"Што раније особа потражи помоћ, то ће стучњаци лакше решити њен проблем. Биће мање лоше потрошеног времена, мање ће проблем извршити утицај, а у цео процес ће бити укључена мања количина стреса", изјавио је психолог Данијел Рајденберг.

Психолози сматрају да људи избегавају да потраже помоћ највише због стигматизације и митова који су укључени у процес тражења помоћи психолога или психијатра.

Многи верују да само 'луди' људи иду на терапију, и сматрају да је прихватање помоћи знак слабости или сматрају да ће им терапија одузети превише времена, да ће бити прескупа или да ће се 'навући' на неке антидепресиве. Али, ништа од тога није истина, тврди доктор Мери Алворд.

"Терапија се може одржавати једном или двапут у недељу дана. Људи страхују да ће, једном када крену, заувек остати овде, али то није истина", објашњава Алворд.

"Живот је данас тежак. На дејства психотерапије може се гледати као на опуштање од стреса, налик вежбању или правилној исхрани. Сматрајте то стратегијом која ће вам олакшати живот и која ће умањити стрес", истиче Рајденберг.

Помоћ психијатра, социјалног радника или психолога требало би потражити у следећим ситуацијама...

Све што осећате је интензивно

 

Сви ми смо понекад тужни или љути, али колико интензивно и често се то догађа? Ако се понавља и значајно утиче на ваше функционисање, време је да потражите помоћ.

"То може да делује паралишуће, доведе до напада панике, и пре него што схватите шта се дешава, почећете да избегавате ствари", каже Алворд и додаје: "Ако ваш живот постане све више ограничавајућ зато што избегавате много ствари, вероватно је прави тренутак да потражите помоћ".

Преживели сте трауму и не можете да престанете да размишљате о њој

 Бол због смртног случаја у породици, прекида везе или губитка посла може да буде и више него довољно за саветовање. "Обично мислимо да ће та осећања нестати сама од себе", каже Алворд, истичући да то није увек случај. Туга због губитка може да утиче на наше свакодневно функционисање и чак доведе до тога да се удаљимо од пријатеља и повучемо у себе.

Ако ухватите себе како више не радите ствари у којима сте пре уживали и то примете и људи око вас, можда је прави тренутак да попричате са стручњаком.

Имате необјашњиве главобоље, желудачне тегобе и имунитет вам је у катастрофалном стању

 "Кад смо психички узрујани, то утиче и на наше тело", каже Алворд. Истраживања су потврдила да стрес може да се манифестује на различите физичке начине, од хроничних тегоба са варењем до главобоља, учесталих прехлада, па чак и недостатка либида.

Рајденберг додаје да су неуобичајени болови попут изненадних грчева мишића (који се дешавају одједном, наизглед ничим изазвани) или болова у врату, често знакови дуготрајног стреса или емотивног нерасположења.

Почели сте да посежете за одређеним супстанцама како бисте се носили са ситуацијом

 Ако схватите да сте почели више да пијете, користите дроге, прекомерно једете или тек размишљате о свему наведном, то указује на то да се надате да ћете на тај начин затрети осећања с којима бисте уствари требало да се суочите.

На послу сте све непродуктивнији и све више грешите

 Промене на послу су учестале међу особама које се муче с емотивним или психолошким проблемима. Можда се осећате искључено од посла, каже Рсјденберг, чак и ако вас је он пре чинио срећним.

Осим промена у концентрацији и пажњи, можда добијате и негативне критике од шефа или колега, што би могло да указује на веће проблеме.

Осећате се искључено од активности у којима сте некад уживали

 Ако вас више нимало не радује одлазак на кафу с пријатељицама, читање књига или породични недељни ручкови, а донедавно сте уживали у томе, то би могао да буде показатељ других тегоба.

Ваше везе су постале напете

 Ако не можете да се отворите својим вољенима и кажете им како се осећате, не можете да идентификујете шта је тачно то што вас мучи, или вас нимало не весели дружење с блиским особама, можда сте добар кандидат за породичну терапију.

Можда је реч о много дубљим проблемима који могу да се реше само ако се укључе све карике у ланцу.

Ваши пријатељи вам кажу да су забринути

 Понекад други људи могу да уоче промене у понашању које не примећују особе које их испољавају, па вреди чути како ствари стоје из туђе перспективе.

"Ако вас неко одједном пита да ли сте причали с неким о својим проблемима, како се осећате (забринутим тоном) или вам напомене да се брине за вас, то је знак да би вероватно требало да послушате њихове савете", каже Рајденберг.

Б 92
фото: Интернет

Коментари / 0

Оставите коментар