Двадесет година чувене XП позадине

Блисс позадинска слика (Wаллпапер), која је красила оперативне системе није компјутерски генерисана. Ево како је настала и како данас изгледа.

Свијет 25.06.2016 | 15:40
Двадесет година чувене XП позадине
Wиндоwс XП најпознатија позадинска десктоп слика напунила је 20 година, а компанија Мицрософт обележила је то на свом Тwиттер налогу:


Фотографију, коју је компанија Мицрософт назвала "Блисс" (Блаженство) направио је амерички фотограф Чарлс О'Рир у Калифорнији 1996. године, а на XП систему приказује се од 2001.

"Снимљена је близу моје куће, док сам ишао у посету девојци, северно од Сан Франциска", каже О'Рир.

"Дан је једноставно био такав. Фотографија није дорађена у Пхотосхопу". Док је возио аутопутом 121 у Калифорнији, бивши фотограф "Натионал Геограпхиц" магазина одлучио је да сиђе с пута и фотографише призор о којем је често размишљао. Неколико година касније, компанија Мицрософт исплатила му је позамашну суму за ову фотографију, али О'Рир никада није открио о којој је суми реч.

Фотографија је таква каква јесте захваљујући комбинацији Фуји филма, са појачаним бојама и одличне оптике фотоапарата који је О'Рир тада користио. Цену фотографије није могао да одреди сам, једноставно није могао да јој стави цену, па му је Мицрософт послао авионску карту да дође у централу како би о томе преговарали.

Шта је било после...

Касније је "Блисс" место претворено у виноград, а фотографија коју смо усликали после 15 година на истом том месту где је снимљена, показује сасвим другачији призор.

И ви сами можете да видите фотку уживо! Укуцајте координате у Гоогле Мапс претрагу (38.248966 - 122.410269) и проверите како "Блисс" сада изгледа.

Извор: Мондо.рс
Фото: тwиттер

Коментари / 0

Оставите коментар