Dvadeset godina čuvene XP pozadine

Bliss pozadinska slika (Wallpaper), koja je krasila operativne sisteme nije kompjuterski generisana. Evo kako je nastala i kako danas izgleda.

Svijet 25.06.2016 | 15:40
Dvadeset godina čuvene XP pozadine
Windows XP najpoznatija pozadinska desktop slika napunila je 20 godina, a kompanija Microsoft obeležila je to na svom Twitter nalogu:


Fotografiju, koju je kompanija Microsoft nazvala "Bliss" (Blaženstvo) napravio je američki fotograf Čarls O'Rir u Kaliforniji 1996. godine, a na XP sistemu prikazuje se od 2001.

"Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posetu devojci, severno od San Franciska", kaže O'Rir.

"Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu". Dok je vozio autoputom 121 u Kaliforniji, bivši fotograf "National Geographic" magazina odlučio je da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao. Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O'Rir nikada nije otkrio o kojoj je sumi reč.

Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O'Rir tada koristio. Cenu fotografije nije mogao da odredi sam, jednostavno nije mogao da joj stavi cenu, pa mu je Microsoft poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali.

Šta je bilo posle...

Kasnije je "Bliss" mesto pretvoreno u vinograd, a fotografija koju smo uslikali posle 15 godina na istom tom mestu gde je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor.

I vi sami možete da vidite fotku uživo! Ukucajte koordinate u Google Maps pretragu (38.248966 - 122.410269) i proverite kako "Bliss" sada izgleda.

Izvor: Mondo.rs
Foto: twitter

Komentari / 0

Ostavite komentar