Хитан састанак оснивача ЕУ у Берлину

Франк Валтер Штајнмајер, шеф немачке дипломатије, позвао је Европску унију да остане “мирна” након референдума у Великој Британији.

Свијет 25.06.2016 | 10:41
Хитан састанак оснивача ЕУ у Берлину
Шефови дипломатија земаља оснивача ЕУ састали су се у Берлину да би разговарали о последицама референдума на коме је Велика Британија одлучила да напусти ЕУ.

Штајнмајер је рекао да у ЕУ не сме да дође до хистерије.

“Јасно је да у оваквим временима не треба да хистеришемо нити да се паралишемо. Овај шок треба а нам буде позив на буђење”, рекао је он пре састанка.

Како је рекао, императив политичара ЕУ треба да слушају и жеље и очекивања народа, а не само државних власти земаља ЕУ.

АФП преноси да је немачки министар спољних послова казао и да је уверен да земље које учествују на данашњем састанку "могу да пошаљу и поруку да нећемо дозволити никоме да нам одузме Европу".

Министри спољних послова Немачке, Белгије, Француске, Италије, Луксембурга и Холандије разматрају процес одласка Британије из ЕУ.

Они ће причати о томе шта ће даље бити са ЕУ и како да убеде остале чланице да остану у Унији.

Први самит лидера ЕУ без британског представника биће одржан у среду. Европска унија је позвала Велику Британију да убрза са процесом одласка.

Жан Клод Јункер, шеф Европске комисије, рекао је раније да ће унија преосталих 27 чланица наставити да постоји.

Извор: Тањуг
Фото: Ројтерс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

25.06.2016 10:09

Развалили сте Југославију, гурнули у рат и пропаст Украјину, унистили Спанију, Грцку, Бугарску, Румунију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм хм

25.06.2016 10:40

Ми смо сами растурили Југославију,а не неко други.Да је ЈНА похапсила багру 90-тих како је то цинила прије дрзава би опстала.

Name

Хм

25.06.2016 11:00

"Хм хм" не би ми сами развалили Југославију да то ови нису издејствовали преко својих полтрона. Сјети се Геншера, НАТО интервенција, Солане који је изјављивао да њима никад неће нестати керозина, итд. А да су Југом управљала г.вна, то је тачно.

Name

Михаило Микиц

25.06.2016 10:42

Одласком из ЕУ вољом народа Велике Британије, (оне је била заједно са Њемацком ЈЕДНА од НАЈВЕЦИХ платиса за њезино издрзавање) показало је располозење народа у тој вестацкој дрзави гдје висе не мозе нико никога да издрзава и стити као за време римске Империје, да су зеље политицара једно а народне могућности друго. Прије или посла ЕУ це напустити Француска и Холандија тако да це остати само Њемацке са дрзавама, својим савезницима из времена Другог свјетског рата. То мозе да буде веома опасно по безбједност и мир у Европи. Колико це дуго Њемацке моци попут лоцомотиве моци у миру да вуце друге дрзаве за собом у Европи - ВИДЕЦЕМО. Њемацка је Друго звјерски рат војницки изгубила али она је економски и политицки уз помоц САД свој пораз на бојном пољу успјеле да претвори у МИРУ у ВЕЛИКУ ПОБЈЕДУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

25.06.2016 11:02

Став Њемачке (ЕУ) поводом изласкаВВ.Б. је у најмању руку безобразан. Куцу су градили и Британци, а сада их љубазно испрацају, само што нога у дупе не ради. Као " што пре да се повуку".Зашто? Или флоскула "Нецемо дозволити да нам неко отме Еуропу.", "Дан Еуропе" итд. Са којим циљем се ставља маска на прошлост? Уреду, све ср прастау, ал сецање се не брише. Британци су један од главних осниваца и имају сва права расподеле и уљудног излажења. Паника око изласка у В.Б је само збуњеност и показаце се да је то битка за сопствени идентитет и кренуце убрзо напред. Сада ће тзв. ЕУ вероватно ударати контру, а то појацава истину.

Name

видович.

25.06.2016 11:10

Господо,стар сам 67. могу рећи једно Немци су толико подмукао народ, то је грозна ствар, неће да се уразуме. Изгубили су 2 пута.већ ДУГО воде ТАЈ умазани рат !јадници јошт увек сањају да су владари света.Сад им је крај,добили су што су тражили! Питање је времена кад ће објавити рат Русији и послати на фронт ТАЈ исламски избеглички народ.

Name

И....

25.06.2016 10:43

Нешто им се понедаћило. Па ето све то драги Бого послаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогиц г

25.06.2016 13:56

Мој Видовицу не видис даље од носа. Сад Богат је ко има, а то је Деутзхланд.