Hitan sastanak osnivača EU u Berlinu

Frank Valter Štajnmajer, šef nemačke diplomatije, pozvao je Evropsku uniju da ostane “mirna” nakon referenduma u Velikoj Britaniji.

Svijet 25.06.2016 | 10:41
Hitan sastanak osnivača EU u Berlinu
Šefovi diplomatija zemalja osnivača EU sastali su se u Berlinu da bi razgovarali o posledicama referenduma na kome je Velika Britanija odlučila da napusti EU.

Štajnmajer je rekao da u EU ne sme da dođe do histerije.

“Jasno je da u ovakvim vremenima ne treba da histerišemo niti da se parališemo. Ovaj šok treba a nam bude poziv na buđenje”, rekao je on pre sastanka.

Kako je rekao, imperativ političara EU treba da slušaju i želje i očekivanja naroda, a ne samo državnih vlasti zemalja EU.

AFP prenosi da je nemački ministar spoljnih poslova kazao i da je uveren da zemlje koje učestvuju na današnjem sastanku "mogu da pošalju i poruku da nećemo dozvoliti nikome da nam oduzme Evropu".

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Belgije, Francuske, Italije, Luksemburga i Holandije razmatraju proces odlaska Britanije iz EU.

Oni će pričati o tome šta će dalje biti sa EU i kako da ubede ostale članice da ostanu u Uniji.

Prvi samit lidera EU bez britanskog predstavnika biće održan u sredu. Evropska unija je pozvala Veliku Britaniju da ubrza sa procesom odlaska.

Žan Klod Junker, šef Evropske komisije, rekao je ranije da će unija preostalih 27 članica nastaviti da postoji.

Izvor: Tanjug
Foto: Rojters

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hm

25.06.2016 10:09

Razvalili ste Jugoslaviju, gurnuli u rat i propast Ukrajinu, unistili Spaniju, Grcku, Bugarsku, Rumuniju...

ODGOVORITE
Name

hm hm

25.06.2016 10:40

Mi smo sami rasturili Jugoslaviju,a ne neko drugi.Da je JNA pohapsila bagru 90-tih kako je to cinila prije drzava bi opstala.

Name

Hm

25.06.2016 11:00

"Hm hm" ne bi mi sami razvalili Jugoslaviju da to ovi nisu izdejstvovali preko svojih poltrona. Sjeti se Genšera, NATO intervencija, Solane koji je izjavljivao da njima nikad neće nestati kerozina, itd. A da su Jugom upravljala g.vna, to je tačno.

Name

Mihailo Mikic

25.06.2016 10:42

Odlaskom iz EU voljom naroda Velike Britanije, (one je bila zajedno sa Njemackom JEDNA od NAJVECIH platisa za njezino izdrzavanje) pokazalo je raspolozenje naroda u toj vestackoj drzavi gdje vise ne moze niko nikoga da izdrzava i stiti kao za vreme rimske Imperije, da su zelje politicara jedno a narodne mogućnosti drugo. Prije ili posla EU ce napustiti Francuska i Holandija tako da ce ostati samo Njemacke sa drzavama, svojim saveznicima iz vremena Drugog svjetskog rata. To moze da bude veoma opasno po bezbjednost i mir u Evropi. Koliko ce dugo Njemacke moci poput locomotive moci u miru da vuce druge drzave za sobom u Evropi - VIDECEMO. Njemacka je Drugo zvjerski rat vojnicki izgubila ali ona je ekonomski i politicki uz pomoc SAD svoj poraz na bojnom polju uspjele da pretvori u MIRU u VELIKU POBJEDU!

ODGOVORITE
Name

bb

25.06.2016 11:02

Stav Njemačke (EU) povodom izlaskaVV.B. je u najmanju ruku bezobrazan. Kucu su gradili i Britanci, a sada ih ljubazno ispracaju, samo što noga u dupe ne radi. Kao " što pre da se povuku".Zašto? Ili floskula "Necemo dozvoliti da nam neko otme Europu.", "Dan Europe" itd. Sa kojim ciljem se stavlja maska na prošlost? Uredu, sve sr prastau, al secanje se ne briše. Britanci su jedan od glavnih osnivaca i imaju sva prava raspodele i uljudnog izlaženja. Panika oko izlaska u V.B je samo zbunjenost i pokazace se da je to bitka za sopstveni identitet i krenuce ubrzo napred. Sada će tzv. EU verovatno udarati kontru, a to pojacava istinu.

Name

vidovič.

25.06.2016 11:10

Gospodo,star sam 67. mogu reći jedno Nemci su toliko podmukao narod, to je grozna stvar, neće da se urazume. Izgubili su 2 puta.već DUGO vode TAJ umazani rat !jadnici jošt uvek sanjaju da su vladari sveta.Sad im je kraj,dobili su što su tražili! Pitanje je vremena kad će objaviti rat Rusiji i poslati na front TAJ islamski izbeglički narod.

Name

I....

25.06.2016 10:43

Nešto im se ponedaćilo. Pa eto sve to dragi Bogo poslaže.

ODGOVORITE
Name

Gogic g

25.06.2016 13:56

Moj Vidovicu ne vidis dalje od nosa. Sad Bogat je ko ima, a to je Deutzhland.