САД за ЕУ, али поштује одлуку Британаца

Амерички државни секретар Џон Кери разговарао је с британским министром спољних послова Филипом Хамондом о референдуму у Великој Британији о изласку из ЕУ и рекао да су Британци донели своју одлуку и ту одлуку ће САД поштовати.

Свијет 25.06.2016 | 10:36
САД за ЕУ, али поштује одлуку Британаца
"Иако Велика Британија напушта ЕУ, Британци се ни на који начин не удаљавају од принципа и вредности које обезбеђују трансатлантско партнерство, нити од значајне улоге коју Велика Британија има у промовисању мира и стабилности у свету", наводи Кери у писаној изјави, саопштио је Стејт департмент.

Кери истиче да посебна веза која дуго постоји између САД и Велике Британије и даље траје.

"Наше две земље остају снажни и опрезни НАТО савезници, стални чланови Савета безбедности УН, трговински партнери и блиски пријатељи", додаје је амерички државни секретар.

Он такође потврђује посвећеност САД Европској унији и заједничком плану који деле с Европом о питањима као што је Украјина, непролиферација нуклеарног оружја, климатске промене, трговина и људска права.

"Једна ствар која се апсолутно неће мењати наредних година јесте снажна подршка Америке свим њеним европским пријатељима и евроатлантским везама заснованим на заједничкој подршци демократији, посвећености миру и владавини права", тврди Кери.

Председник САД Барак Обама разговарао је у петак с британским премијером Дејвидом Камероном и рекао после разговора како је уверен да је Велика Британија посвећена томе да њен излазак из Европске уније буде у процесу "сређене транзиције".

У првој реакцији на резултате референдума, Обама је рекао да је чланство Велике Британије у НАТО-у и даље кључни стуб у спољној, безбедносној и економској политици САД.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

са врха.

25.06.2016 11:16

Хеј,коме. он то прича.све би урадили да се Европа' не удружи 'непредвидљив народ.

ОДГОВОРИТЕ