Откријте тајновита грчка острва

Егеј крије непознате дестинације за српске туристе, до којих се лако стиже. Прави медитерански шмек, без гужве. Живописни Лимнос је близу Халкидикија и Тасоса, пишу Вечерње новости.

Путовања 25.06.2016 | 09:48
Откријте тајновита грчка острва
Аутентична села, традиционална грчка кухиња и одмор без буке је могућ на Егејском мору, али само ако се открију места која Грци љубоморно чувају.

Лимнос
На Лимносу живи само 17.000 становника, али су сви насмејани када се појави туриста. Налази се недалеко од Халкидикија, као и Тасоса, а стиже се трајектом из Кавале. Острво се спомиње у митологији, на Лимносу је Хефест имао ковачницу, а по легенди, жене су овде отровале све мушкарце и покушале да привуку античке хероје Аргонауте... Храна је домаћа и изузетно укусна, а вино "мускат са Лимноса" је надалеко чувено, као и мед од мајчине душице и бели сир мелихлоро у корпицама. Највећи град је Мирина у којем су куће камене, улице поплочане, а град "чува" византијски замак.

Скирос
До Скироса се стиже трајектом са Евије из места Линарија. Може се стићи и авионом из Солуна за око 50 евра! Места Магазија и Молос су практично спојена све до главног града Хора који се налази на врху стрме литице. Плаже су прелепе са прекрасним погледом на Хору. На врху литице је манастир Светог Ђорђа који је изградио византијски цар Нићифор Фока и главна улица у Хори води до њега. Дуж ове улице су кафићи, продавнице, барови, ноћни клубови. Скирос је мешавина Спорада и Киклада, а локални специјалитет је козје месо у сосу од лимуна.

Куфонисија
Састоји се од два острва, а Пано важи за једно од најмањих настањених острва, јер има само 300 становника који се шире на четири километра. Једини градић је Хора која се налази наспрам луке и у њему има неколико радњи, супермаркета и барова, па је ово идеално место за оне који су преморени од посла и људи. На тако малом острву, згодном као почетна тачка за излете, налазе се три лепе плаже: Финикас, Фанос и Платија Пунта.

Кеа
Острво се налази близу Атине, али трајекти не возе из Пиреја него Лавриона. Овде летују Атињани који имају викендице, па су и ресторани одлични са свежом рибом и укусним вином. Из Кее се иде на излет до Китноса и Сироса. Градић Иолис је лавиринт кикладски белих кућа на литици са малим главним тргом. Плаже су прелепе, али удаљене од града.

Кастелорицио
Налази се у јужном Егеју, а од Родоса је удаљено 110 километара. Припада групи Додеканези, назива се и Мегистри, а има кућице у пастелним бојама са косим кровом и дрвеним балконима које су начичкане од брда ка природној луци и плавом мору. Од средњовековног замка из 14. века ка центру нижу се кафићи, радње, таверне... Могу се видети антички акропољ, џамија претворена у музеј и пећина у којој живе фоке! Има мало хотела, али цене су приступачне.

Б 92
фото: интернет

 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар