Незапосленост се смањује у Семберији

Незапосленост у Семберији се смањује, али је и даље присутан проблем неусклађености потреба послодаваца и понуде радне снаге.

Република Српска 25.06.2016 | 07:38
Незапосленост се смањује у Семберији
Према подацима бијељинске Филијале Завода за запошљавање Републике Српске на крају маја ове године на евиденцији је било 12.725 незапослених особа, што је за 776 мање у односу на прошлу годину.

Дефицитарна, односно занимања која су тражена на тржишту рада су инжењери пољопривреде – агрономи, инжењери заштите биља, инжењери геологије, машински инжењери, инжењери електротехнике, грађевински инжењери и то они специјализовани за хидроградњу.

Поред ових занимања, посао би лако могли да добију и инжењери медицинске радиологије, мехатронике, прераде дрвета, прехрамбене и текстилне технологије, кожарски инжењери, те професори српског, њемачког, руског и латинског језика.
Тражени су и професори биологије, физике, математике, информатике, социологије, демократије, ликовног, као и дипломирани физиотерапеути, социјални радници, санитарни инжењери и библиотекари.

С друге стране, на бироу у бијељинској регији међу онима који траже посао најбројнији  су возачи, бравари, аутомеханичари, металостругари, продавачи, матуранти гимназије, пољопривредни, грађевински, трговачки, економски и машински техничари, електро – енергетичари, економисти, правници, дипломирани економисти, професори разредне наставе, дипломирани васпитачи у предшколским установама и професори енглеског језика.

Славица Лукић, руководилац Филијале, истиче да се највећа ограничења у области запошљавања односе  на низак ниво укупне привредне активности, незадовољавајући ниво инвестиционих улагања, неусклађеност система образовања са потребама привреде, висок спољнотрговински дефицит и низак степен конкурентности привреде.

„У свему томе кључну карику чини и реформа система образовања с циљем његове веће повезаности са тржиштем рада, као и увођење принципа подршке првом запослењу, спречавању сиве економије и спречавању пријаве ниже плате као основе за обрачун пореза и доприноса“, каже Лукићева.

Информацију о стању незапослености у Семберији разматраће Скупштина града Бијељине 30.јуна.

Извор: Капитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

маx

25.06.2016 06:22

Кога лазете мајке ти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којот

25.06.2016 07:47

Мицо Мици је за то заслузан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деветка

25.06.2016 07:57

Та разлика у односу на упоредни период јесте у томе сто су то људи омладинци који су напустили ову дрзаву и отисли у иностранствол. У мом комсилуку је неколико омладинаца отисло само од просле године. Неце нам имати ко ици у сколе, неце бити дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софро

25.06.2016 08:57

Кога ви то лажете,полтрони Додикови.То смањење је зато јер омладина трази спас у Бецу,Будимпести и др.Никог овај биро није запослио, само партије то раде какав биро.Град корупције ,непотизма,лази и куповине радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дона

25.06.2016 09:49

Ко те плаца да тако добро лазес?

Name

реДона

25.06.2016 12:13

Софро у праву си а ти Дона ста лупас нисмо луди глупи цорави а и зивимо тако да нам висе нико не мозе памет солити

Name

арија

25.06.2016 21:06

Ако су ово подаци са бироа они лупају Као прво настанцали су математицара са приватних фака и осталих не фали

ОДГОВОРИТЕ