Nezaposlenost se smanjuje u Semberiji

Nezaposlenost u Semberiji se smanjuje, ali je i dalje prisutan problem neusklađenosti potreba poslodavaca i ponude radne snage.

Republika Srpska 25.06.2016 | 07:38
Nezaposlenost se smanjuje u Semberiji
Prema podacima bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kraju maja ove godine na evidenciji je bilo 12.725 nezaposlenih osoba, što je za 776 manje u odnosu na prošlu godinu.

Deficitarna, odnosno zanimanja koja su tražena na tržištu rada su inženjeri poljoprivrede – agronomi, inženjeri zaštite bilja, inženjeri geologije, mašinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri i to oni specijalizovani za hidrogradnju.

Pored ovih zanimanja, posao bi lako mogli da dobiju i inženjeri medicinske radiologije, mehatronike, prerade drveta, prehrambene i tekstilne tehnologije, kožarski inženjeri, te profesori srpskog, njemačkog, ruskog i latinskog jezika.
Traženi su i profesori biologije, fizike, matematike, informatike, sociologije, demokratije, likovnog, kao i diplomirani fizioterapeuti, socijalni radnici, sanitarni inženjeri i bibliotekari.

S druge strane, na birou u bijeljinskoj regiji među onima koji traže posao najbrojniji  su vozači, bravari, automehaničari, metalostrugari, prodavači, maturanti gimnazije, poljoprivredni, građevinski, trgovački, ekonomski i mašinski tehničari, elektro – energetičari, ekonomisti, pravnici, diplomirani ekonomisti, profesori razredne nastave, diplomirani vaspitači u predškolskim ustanovama i profesori engleskog jezika.

Slavica Lukić, rukovodilac Filijale, ističe da se najveća ograničenja u oblasti zapošljavanja odnose  na nizak nivo ukupne privredne aktivnosti, nezadovoljavajući nivo investicionih ulaganja, neusklađenost sistema obrazovanja sa potrebama privrede, visok spoljnotrgovinski deficit i nizak stepen konkurentnosti privrede.

„U svemu tome ključnu kariku čini i reforma sistema obrazovanja s ciljem njegove veće povezanosti sa tržištem rada, kao i uvođenje principa podrške prvom zaposlenju, sprečavanju sive ekonomije i sprečavanju prijave niže plate kao osnove za obračun poreza i doprinosa“, kaže Lukićeva.

Informaciju o stanju nezaposlenosti u Semberiji razmatraće Skupština grada Bijeljine 30.juna.

Izvor: Kapital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

max

25.06.2016 06:22

Koga lazete majke ti...

ODGOVORITE
Name

Kojot

25.06.2016 07:47

Mico Mici je za to zasluzan!

ODGOVORITE
Name

Devetka

25.06.2016 07:57

Ta razlika u odnosu na uporedni period jeste u tome sto su to ljudi omladinci koji su napustili ovu drzavu i otisli u inostranstvol. U mom komsiluku je nekoliko omladinaca otislo samo od prosle godine. Nece nam imati ko ici u skole, nece biti djece.

ODGOVORITE
Name

Sofro

25.06.2016 08:57

Koga vi to lažete,poltroni Dodikovi.To smanjenje je zato jer omladina trazi spas u Becu,Budimpesti i dr.Nikog ovaj biro nije zaposlio, samo partije to rade kakav biro.Grad korupcije ,nepotizma,lazi i kupovine radnih mjesta.

ODGOVORITE
Name

Dona

25.06.2016 09:49

Ko te placa da tako dobro lazes?

Name

reDona

25.06.2016 12:13

Sofro u pravu si a ti Dona sta lupas nismo ludi glupi coravi a i zivimo tako da nam vise niko ne moze pamet soliti

Name

arija

25.06.2016 21:06

Ako su ovo podaci sa biroa oni lupaju Kao prvo nastancali su matematicara sa privatnih faka i ostalih ne fali

ODGOVORITE