Закон намјењен за нотаре или за грађане?

Народна скупштина је на приједлог Министарства правде усвојила Нацрт измјена и допуна закона о наслијеђивању. Најбитније измјене односе се на посао који од судова преузимају нотари. Опозиција тврди да ће новац који је до сада завршавао у буџету, завршавати код нотара.

Република Српска 24.06.2016 | 22:58
Закон намјењен за нотаре или за грађане?
Нотари ће по Нацрту закона о наслијеђивању преузети посао судова у обрађивању наслиједног дијела непокретности. На овај начин нотари ће имати право да наплате накнаду у висини судске таксе за пренос непокретности, а приход по том основу у буџет се смањује и преусмјерава у приватни сектор, тврдила је опозиција на посљедњем скупштинском засједању. Од Владе и Министарства правде као предлагача измјена и допуна Закона траже да преиспита Нацрт.

Грађани Српске ће плаћати више, а буџет Српске ће добијати мање, тврде у СДС-у.

Министар правде Антон Касиповић увјерава како је намјера Министарства да олакша грађанима читав процес наслијеђивања. Касиповић наглашава да грађани који не желе да посао завршавају пред нотарима и даље имају могућност да то раде пред судовима.

У Нотарској комори Републике Српске признају да су у неколико наврата тражили измјене и допуне Закона. Тврде да ће сада грађани много брже ријешавати наслијеђа, а да ће нотари морати да запосле додатних стотину радника за које ће плаћати порезе и доприносе.

Оно што по Нацрту измјена и допуна закона ипак неће бити ствар избора јесте питање наслијеђивања непокретности. Нацртом је прописано да се уговор обавезно обрађује нотарски, уколико је предмет наслиједног дијела непокретност.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хусеин Баруциц

24.06.2016 23:07

Јесте ли знали да у Федерацији адвокати немају регистар касе? Не знам за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кашикара

24.06.2016 23:26

Нотари се богате на сиротињи и јадној биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боцко

24.06.2016 23:49

Ови у скупштини су сити а ми гладни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

командир

25.06.2016 12:58

Јос смањите цијене за овај сиромасни народ.Скупи сте.