Zakon namjenjen za notare ili za građane?

Narodna skupština je na prijedlog Ministarstva pravde usvojila Nacrt izmjena i dopuna zakona o naslijeđivanju. Najbitnije izmjene odnose se na posao koji od sudova preuzimaju notari. Opozicija tvrdi da će novac koji je do sada završavao u budžetu, završavati kod notara.

Republika Srpska 24.06.2016 | 22:58
Zakon namjenjen za notare ili za građane?
Notari će po Nacrtu zakona o naslijeđivanju preuzeti posao sudova u obrađivanju naslijednog dijela nepokretnosti. Na ovaj način notari će imati pravo da naplate naknadu u visini sudske takse za prenos nepokretnosti, a prihod po tom osnovu u budžet se smanjuje i preusmjerava u privatni sektor, tvrdila je opozicija na posljednjem skupštinskom zasjedanju. Od Vlade i Ministarstva pravde kao predlagača izmjena i dopuna Zakona traže da preispita Nacrt.

Građani Srpske će plaćati više, a budžet Srpske će dobijati manje, tvrde u SDS-u.

Ministar pravde Anton Kasipović uvjerava kako je namjera Ministarstva da olakša građanima čitav proces naslijeđivanja. Kasipović naglašava da građani koji ne žele da posao završavaju pred notarima i dalje imaju mogućnost da to rade pred sudovima.

U Notarskoj komori Republike Srpske priznaju da su u nekoliko navrata tražili izmjene i dopune Zakona. Tvrde da će sada građani mnogo brže riješavati naslijeđa, a da će notari morati da zaposle dodatnih stotinu radnika za koje će plaćati poreze i doprinose.

Ono što po Nacrtu izmjena i dopuna zakona ipak neće biti stvar izbora jeste pitanje naslijeđivanja nepokretnosti. Nacrtom je propisano da se ugovor obavezno obrađuje notarski, ukoliko je predmet naslijednog dijela nepokretnost.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Husein Barucic

24.06.2016 23:07

Jeste li znali da u Federaciji advokati nemaju registar kase? Ne znam za RS.

ODGOVORITE
Name

Kašikara

24.06.2016 23:26

Notari se bogate na sirotinji i jadnoj bijedi.

ODGOVORITE
Name

Bocko

24.06.2016 23:49

Ovi u skupštini su siti a mi gladni?

ODGOVORITE
Name

komandir

25.06.2016 12:58

Jos smanjite cijene za ovaj siromasni narod.Skupi ste.