Цијену малине понуде тек када прође берба

Малинари у Републици Српској ни ове године не знају колико ће зарадити од бербе, јер им накупци одреде цену тек када откупе сав род малине.

Република Српска 24.06.2016 | 19:33
Цијену малине понуде тек када прође берба
Сваке године малинари безуспешно воде преговоре са власницима хладњача, а на крају су, ипак, принуђени да пристану на њихове услове, јер су род већ предали, а и немају коме другом да продају малине.

Председник Удружења малинара Републике Српске Љубиша Алемпић наглашава да задње три године малинари до самог краја бербе нису знали откупну цену.

"Никада нам не кажу разлог због чега не излазе са откупном ценом почетком бербе. Берба је увелико почела, а још не знамо цену. Вероватно калкулишу, тек када виде колико ће откупити и они зарадити. Имамо информације да по абнормалним ценама у иностранству продају јефтино откупљене малине у Српској", истакао је Алемпић.

Наглашава да су откупне цене малине познате у Србији и да су од 2,70 до 3,20 КМ, а у Федерацији од 2,80 до три КМ по килограму.

"Наше удружење заступа став да откупна цена мора бити на нивоу прошлогодишње од 3,30 до 3,50 КМ и свака цена испод тога је катастрофална", рекао је Алемпић и додао да око 2.000 домаћинстава од узгоја малина живи на подручју Сребренице, Братунца и Милића.

Удружење је покушавало са Министарством пољопривреде да нађе могућност заштите цене, али безуспешно јер су хладњаче у приватном власништву.

Не постоји ниједна државна задруга која би могла да откупљује малине и да она изађе са заштитном ценом, коју би морале даље да прате остале хладњаче.



"Решење би било да се малина прогласи стратешким производом, што и јесте постала, када се узме у обзир да се овим узгојом бави све више људи. Међутим, не постоји воља да се то уради", каже Алемпић.

Божо Живановић из Братунца наглашава да је посао око малина веома напоран, и да је поражавајуће да их накупци уцењују откупном ценом.

И пшеница без цене

Исти проблем имају и ратари, који сваке године муку муче са млинарима који нуде нижу цену откупа пшенице.  Жетва треба да почне ових дана, а договора о откупној цени још нема.

(Блиц)
(Фото: Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар