Cijenu maline ponude tek kada prođe berba

Malinari u Republici Srpskoj ni ove godine ne znaju koliko će zaraditi od berbe, jer im nakupci odrede cenu tek kada otkupe sav rod maline.

Republika Srpska 24.06.2016 | 19:33
Cijenu maline ponude tek kada prođe berba
Svake godine malinari bezuspešno vode pregovore sa vlasnicima hladnjača, a na kraju su, ipak, prinuđeni da pristanu na njihove uslove, jer su rod već predali, a i nemaju kome drugom da prodaju maline.

Predsednik Udruženja malinara Republike Srpske Ljubiša Alempić naglašava da zadnje tri godine malinari do samog kraja berbe nisu znali otkupnu cenu.

"Nikada nam ne kažu razlog zbog čega ne izlaze sa otkupnom cenom početkom berbe. Berba je uveliko počela, a još ne znamo cenu. Verovatno kalkulišu, tek kada vide koliko će otkupiti i oni zaraditi. Imamo informacije da po abnormalnim cenama u inostranstvu prodaju jeftino otkupljene maline u Srpskoj", istakao je Alempić.

Naglašava da su otkupne cene maline poznate u Srbiji i da su od 2,70 do 3,20 KM, a u Federaciji od 2,80 do tri KM po kilogramu.

"Naše udruženje zastupa stav da otkupna cena mora biti na nivou prošlogodišnje od 3,30 do 3,50 KM i svaka cena ispod toga je katastrofalna", rekao je Alempić i dodao da oko 2.000 domaćinstava od uzgoja malina živi na području Srebrenice, Bratunca i Milića.

Udruženje je pokušavalo sa Ministarstvom poljoprivrede da nađe mogućnost zaštite cene, ali bezuspešno jer su hladnjače u privatnom vlasništvu.

Ne postoji nijedna državna zadruga koja bi mogla da otkupljuje maline i da ona izađe sa zaštitnom cenom, koju bi morale dalje da prate ostale hladnjače."Rešenje bi bilo da se malina proglasi strateškim proizvodom, što i jeste postala, kada se uzme u obzir da se ovim uzgojom bavi sve više ljudi. Međutim, ne postoji volja da se to uradi", kaže Alempić.

Božo Živanović iz Bratunca naglašava da je posao oko malina veoma naporan, i da je poražavajuće da ih nakupci ucenjuju otkupnom cenom.

I pšenica bez cene

Isti problem imaju i ratari, koji svake godine muku muče sa mlinarima koji nude nižu cenu otkupa pšenice.  Žetva treba da počne ovih dana, a dogovora o otkupnoj ceni još nema.

(Blic)
(Foto: Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar