Одбројавање почело, али договора још нема

Савез синдиката Републике Српске и Унија удружења послодаваца Републике Српске нису успјели да усагласе ставове о општем колективном уговору, а остало је само неколико дана до истека важења већ продуженог уговора. Влада Српске само нијемо посматра и поставља ултиматум, иако је равноправан социјални партнер у преговорима.

Република Српска 24.06.2016 | 22:59
Одбројавање почело, али договора још нема
Одбројавање је почело. Остало је само 7 дана до истека већ продуженог општег колективног уговора. Договор тапка у мјесту. Запело је већ код прековременог рада и његовог плаћања.

Споран је и регрес, а болна тачка је годишњи одмор.

Влада Српске се добро уживјела у улогу нијемог посматрача. Иако је равноправан социјални партнер са Унијом послодаваца и Синдикатом, ни у шта се не мијеша. У Влади чак постављају ултиматум. Уколико не буде договора, ми ћемо га наметнути – поручује Жељка Цвијановић.

Општи колективни уговор, након што је продужен два пута, истиче 30. јуна. Из Владе Српске већ су најавили да ће, уколико не буде договора, искористити члан 134 Закона о раду и донијети одлуку којом ће регулисати сва радничка права, о којима друга два социјална партнера не могу да се договоре.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

24.06.2016 17:22

ТО ЈЕ ВЕЦ ДОГОВОРЕНО... ВЛАДА ЋЕ СМАЊИТИ СВА ПРАВА РАДНИКА НА МИНИМУМ - ЈЕР ЈЕ ОНА НАЈВЕЋИ ПОСЛОДАВАЦ У РС, А ОНДА ЋЕ МИШИЋКА "ПАСТИ У НЕСВЕСТ" ОД ТУГЕ И БОЛИ ЗА НАПАЋЕНИМ РАДНИЦИМА И МИРНО СЕ ПОВУЋИ У НЕКУ БАЊУ ДО КРАЈА НОВЕМБРА - ЈЕР ЗАБОГА У ТОКУ ЈЕ ПОЛИТИЧКА КАМПАЊА, А ТАДА СИНДИКАТИ ЋУТЕ И МУТЕ.... НОРМАЛНО ДА ЋЕ ЈОЈ У БАЊИ БИТИ НА УСЛУЗИ СВИ КОЗМЕТИЧКИ ТРЕТМАНИ УКЉУЧУЈУЋИ И БАРО КОМОРУ ДРАГАНА БОГДАНИЋА - ПОГАЂАТЕ РИЈЕЧ ЈЕ О БАЊИ У ТЕСЛИЦУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лако је

24.06.2016 17:59

Зену нападати. Ранка се увијек борила за права радника а то цини и данас. Да тако настави и даље.