Температурни шок: У Мостару паклених 50

Мостарци су се пробудили окупани у зноју. Већ у осам сати јуче измерено је 30 степени, а температура се ни током друге тропске ноћи није спуштала испод 25 степени. Мостар је, заједно с Атином, с јутарњом температуром од 30 степени јуче био један од најтоплијих градова Старог континента. Паклене температуре измерене су данас и у Црној Гори, па је тако у Подгорици данас било 48 степени. А врело време је у Румунији однело чак пет живота.

Босна и Херцеговина 24.06.2016 | 22:56
Температурни шок: У Мостару паклених 50
Иако навикли на несносне врућине, становници града на Неретви тешко се носе с првим овогодишњим топлотним валом који је донио температурни шок. Посебно је тешко онима који уз свети месец рамазан посте од зоре до заласка сунца. Лекари позивају на опрез.

Биће освежења

Јуче у 16.30 сати температура на мостарском Булевару на асфалту и сунцу достизала је максималну вредност од 50 степени! Ипак, како је казао један времешни Мостарац, праве врућине у Мостару још нису почеле, "јер се још нису огласили зрикавци".

Како су казали из Федералног хидрометеоролошког завода, и наредних дана очекују нас високе температуре, али и освежења. Од почетка наредне седмице биће кише, а у неким деловима БиХ и пљускова.



У Подгорици данас измерено 48 степени

У центру Подгорице данас је измерена температура ваздуха од чак 48 степени Целзијуса, пренели су подгорички медији.

Из Хидрометеоролошког завода, пак, за данас су најавили да ће се јутарња температура ваздуха кретати од 12 до 26, а да ће највиша дневна бити од 26 до 37 степени.

Топло и спрано време прогнозирано је и за сутра са највишим дневним температурама од 26 до 37 степени.

У Румунији пет особа умрло од врућина

Румунске власти саопштиле су да је пет особа умрло од последица врућина током протеклих дана.

Три мушкарца су умрла данас од топлотног таласа док су радили, саопштио је портпарол службе за ванредне ситуације у североисточном округу Васлуи, Дан Унгуреану, преноси АФП.

Једна од жртава био је 74-годишњи мушкарац који је радио у пољу док је температура достигла 35 степени Целзијуса.

У граду Иаси, на североистоку земље, умрла су два мушкарца.

Метеоролози наводе да ће високе температуре потрајати до суботе у неким деловима Румуније.



Спарно и топло и у Србији

И у Србији је данас сунчано, спарно и веома топло, а током поподнева и увече су могући локални развој облачности и краткотрајни пљускови.

Пљускови са грмљавином очекују се углавном у брдско-планинским пределима. Ветар умерен, повремено јак, југоистоцни и источни, саопштио је Републички хидрометеорослошки завод.

Јутарња температура била је од 17 до 23 степена, а дневна се креће од 32 до 36 степена Ц.

У Београду је данас, такође, претежно сунчано, спарно и веома топло, са умереним и повремено јаким југоисточним ветром. Јутарња температура била је 23 степена, а дневна се креће око 35 степени.

Вруће и наредних дана

Према прогнози времена за наредних седам дана, за викенд се може очекивати претежно сунчано и веома топло време.

По подне и увече у брдско-планинским пределима, уз локални развој облацности, ређа појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

У Банату, Подунављу и Поморављу дуваће умерен и јак југоистоцни ветар (топла кошава), на југу Баната повремено са олујним ударима.

У понедељак и уторак променљиво са локалним пљусковима и грмљавином, а температура ће бити у мањем паду. Од среде претежно сунчано.

Препоруке лекара

На високим температурама изузетно је важно придржавати се препорука лекара, јер врућине и врло високи нивои УВ зрачења могу бити опасни не само за хроничне болеснике, децу и друге ризичне групе него и за здраве људе.

Федерални завод за јавно здравство јуче је издао препоруке у којима се строго скреће пажња да се грађани непотребно не излажу сунцу, да ограниче вањске активности на јутарње и вечерње сате, заштите кожу и очи, повећају унос течности, чешће перу руке и једу пробављиву храну.

(Аваз/Тањуг)
(Фото: РАС / Србија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

24.06.2016 15:11

Не вјерујем да је у Мостару 50 степени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијела

24.06.2016 16:06

Процитајте јос једном.

Name

сензација

24.06.2016 18:17

Па кад се температура мјерила на сунцу и асфалту ?! Имају прописи за то . Хајде да објављујено колико је у аутима на паркинзима при затвореним прозорима

Name

ја

25.06.2016 13:46

Па то је Босна. А у Босни се мјери на сунцу. Сад имамо јос један рекорд. Цеститам свим градјанима БихХ поводом новог рекорда.