Temperaturni šok: U Mostaru paklenih 50

Mostarci su se probudili okupani u znoju. Već u osam sati juče izmereno je 30 stepeni, a temperatura se ni tokom druge tropske noći nije spuštala ispod 25 stepeni. Mostar je, zajedno s Atinom, s jutarnjom temperaturom od 30 stepeni juče bio jedan od najtoplijih gradova Starog kontinenta. Paklene temperature izmerene su danas i u Crnoj Gori, pa je tako u Podgorici danas bilo 48 stepeni. A vrelo vreme je u Rumuniji odnelo čak pet života.

Bosna i Hercegovina 24.06.2016 | 22:56
Temperaturni šok: U Mostaru paklenih 50
Iako navikli na nesnosne vrućine, stanovnici grada na Neretvi teško se nose s prvim ovogodišnjim toplotnim valom koji je donio temperaturni šok. Posebno je teško onima koji uz sveti mesec ramazan poste od zore do zalaska sunca. Lekari pozivaju na oprez.

Biće osveženja

Juče u 16.30 sati temperatura na mostarskom Bulevaru na asfaltu i suncu dostizala je maksimalnu vrednost od 50 stepeni! Ipak, kako je kazao jedan vremešni Mostarac, prave vrućine u Mostaru još nisu počele, "jer se još nisu oglasili zrikavci".

Kako su kazali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i narednih dana očekuju nas visoke temperature, ali i osveženja. Od početka naredne sedmice biće kiše, a u nekim delovima BiH i pljuskova.



U Podgorici danas izmereno 48 stepeni

U centru Podgorice danas je izmerena temperatura vazduha od čak 48 stepeni Celzijusa, preneli su podgorički mediji.

Iz Hidrometeorološkog zavoda, pak, za danas su najavili da će se jutarnja temperatura vazduha kretati od 12 do 26, a da će najviša dnevna biti od 26 do 37 stepeni.

Toplo i sprano vreme prognozirano je i za sutra sa najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 37 stepeni.

U Rumuniji pet osoba umrlo od vrućina

Rumunske vlasti saopštile su da je pet osoba umrlo od posledica vrućina tokom proteklih dana.

Tri muškarca su umrla danas od toplotnog talasa dok su radili, saopštio je portparol službe za vanredne situacije u severoistočnom okrugu Vaslui, Dan Ungureanu, prenosi AFP.

Jedna od žrtava bio je 74-godišnji muškarac koji je radio u polju dok je temperatura dostigla 35 stepeni Celzijusa.

U gradu Iasi, na severoistoku zemlje, umrla su dva muškarca.

Meteorolozi navode da će visoke temperature potrajati do subote u nekim delovima Rumunije.



Sparno i toplo i u Srbiji

I u Srbiji je danas sunčano, sparno i veoma toplo, a tokom popodneva i uveče su mogući lokalni razvoj oblačnosti i kratkotrajni pljuskovi.

Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Vetar umeren, povremeno jak, jugoistocni i istočni, saopštio je Republički hidrometeorosloški zavod.

Jutarnja temperatura bila je od 17 do 23 stepena, a dnevna se kreće od 32 do 36 stepena C.

U Beogradu je danas, takođe, pretežno sunčano, sparno i veoma toplo, sa umerenim i povremeno jakim jugoistočnim vetrom. Jutarnja temperatura bila je 23 stepena, a dnevna se kreće oko 35 stepeni.

Vruće i narednih dana

Prema prognozi vremena za narednih sedam dana, za vikend se može očekivati pretežno sunčano i veoma toplo vreme.

Po podne i uveče u brdsko-planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblacnosti, ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U Banatu, Podunavlju i Pomoravlju duvaće umeren i jak jugoistocni vetar (topla košava), na jugu Banata povremeno sa olujnim udarima.

U ponedeljak i utorak promenljivo sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a temperatura će biti u manjem padu. Od srede pretežno sunčano.

Preporuke lekara

Na visokim temperaturama izuzetno je važno pridržavati se preporuka lekara, jer vrućine i vrlo visoki nivoi UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, decu i druge rizične grupe nego i za zdrave ljude.

Federalni zavod za javno zdravstvo juče je izdao preporuke u kojima se strogo skreće pažnja da se građani nepotrebno ne izlažu suncu, da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, zaštite kožu i oči, povećaju unos tečnosti, češće peru ruke i jedu probavljivu hranu.

(Avaz/Tanjug)
(Foto: RAS / Srbija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

24.06.2016 15:11

Ne vjerujem da je u Mostaru 50 stepeni.

ODGOVORITE
Name

Danijela

24.06.2016 16:06

Procitajte jos jednom.

Name

senzacija

24.06.2016 18:17

Pa kad se temperatura mjerila na suncu i asfaltu ?! Imaju propisi za to . Hajde da objavljujeno koliko je u autima na parkinzima pri zatvorenim prozorima

Name

ja

25.06.2016 13:46

Pa to je Bosna. A u Bosni se mjeri na suncu. Sad imamo jos jedan rekord. Cestitam svim gradjanima BihH povodom novog rekorda.