И повртари Српске у незавидном положају

Повртари из Лијевча поља и србачко-ножичке равнице, који имају вишегодишњу традицију у производњи парадајза, паприке и краставаца, остварују производњу ових култура којом могу задовољити потребе тржишта цијеле Републике Српске и Босне и Херцеговине. Нажалост, и поред тога ово поврће се увози, чиме се обезвријеђују напори домаћих произвођача и тиме ствара нелојална конкуренција, а домаћа производња доводи у незавидну ситуацију.

Република Српска 24.06.2016 | 11:51
И повртари Српске у незавидном положају
Само на подручју србачке општине овим послом се бави око 50 домаћинстава, која су се опредјелила за организовану пластеничку производњу по најновијим техничко-технолошким рјешењима и европским стандардима квалитета. Неки повртари из Кукуља, Лилића, Косјерову, Разбоја, Бардаче, Повелича, Кладара, Ножичког и Ситнеша имају и по двадесетак пластеника са системом наводњавања „кап по кап“, површине сваког од њих од 500 до 3.500 метара квадратних. Велики број домаћинстава организује производњу поврћа и на отвореном простору.

Док је дозвољен увоз повртарских производа, најчешће непровјереног квалитета, домаћи произвођачи немају шансу да своју робу пласирају на ино-тржиште, јер подлијежу плаћању царине. Сналазе се на све начине, а кајмак, најчешће, купе прекупци и разни мешетари.



У пластеницима Срђана Драгомировића из Срђевића почела је берба паприке и краставаца. „Род је изванредан. Под парадајзом имам 4,5 дунума и очекујем принос од 140 тона, а из 12 мањих пластеника очекујем 50 тона паприке. Иако цијена на тржишту прелази двије марке, сву производњу би сигурном купцу дао по просјечној цијени од 80 фенинга до једне марке. За сада снабдјевам неколико трговачких центара у Бањалуци. Бићу задовољан да покријем трошкове, а нешто ће и остати, надам се“, каже Драгомировић.

Слађана Драгомировић посебно је задовољна са парадајзом француске сорте „пинк“. „Ријеч је о заиста здравом и квалитетном производу, завидне величине и са многим предностима у односу на остале сорте “, тврди Слађана. У берби је ангажовала пет радника, а у шпици посла ће ангажовати још петнаестак сезонских радника. За парадајз Драгомировића заинтересовани су купци из Хрватске, па се с нестрпљењем очекује споразум двију држава у вези са извозно-увозним пословима.



Никола Сувајац из Лилића гаји краставац и паприку у пластеницима на 16 дунума. Захваљујући квалитету производа, готово све количине пласира на подручје Федерације БиХ. Слично је и код Боре Лазића из Повелича који има више пластеника површине пет дунума.

Стево Јакшић из Бардаче је ове године проширио пластеничку производњу на два дунума Сви се слажу да је ово веома захтјевна и осјетљива производња која тражи доста рада и стручности, али је ипак најтеже од свега на вријеме доћи до купца и повољне цијене.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар