I povrtari Srpske u nezavidnom položaju

Povrtari iz Lijevča polja i srbačko-nožičke ravnice, koji imaju višegodišnju tradiciju u proizvodnji paradajza, paprike i krastavaca, ostvaruju proizvodnju ovih kultura kojom mogu zadovoljiti potrebe tržišta cijele Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, i pored toga ovo povrće se uvozi, čime se obezvrijeđuju napori domaćih proizvođača i time stvara nelojalna konkurencija, a domaća proizvodnja dovodi u nezavidnu situaciju.

Republika Srpska 24.06.2016 | 11:51
I povrtari Srpske u nezavidnom položaju
Samo na području srbačke opštine ovim poslom se bavi oko 50 domaćinstava, koja su se opredjelila za organizovanu plasteničku proizvodnju po najnovijim tehničko-tehnološkim rješenjima i evropskim standardima kvaliteta. Neki povrtari iz Kukulja, Lilića, Kosjerovu, Razboja, Bardače, Poveliča, Kladara, Nožičkog i Sitneša imaju i po dvadesetak plastenika sa sistemom navodnjavanja „kap po kap“, površine svakog od njih od 500 do 3.500 metara kvadratnih. Veliki broj domaćinstava organizuje proizvodnju povrća i na otvorenom prostoru.

Dok je dozvoljen uvoz povrtarskih proizvoda, najčešće neprovjerenog kvaliteta, domaći proizvođači nemaju šansu da svoju robu plasiraju na ino-tržište, jer podliježu plaćanju carine. Snalaze se na sve načine, a kajmak, najčešće, kupe prekupci i razni mešetari.



U plastenicima Srđana Dragomirovića iz Srđevića počela je berba paprike i krastavaca. „Rod je izvanredan. Pod paradajzom imam 4,5 dunuma i očekujem prinos od 140 tona, a iz 12 manjih plastenika očekujem 50 tona paprike. Iako cijena na tržištu prelazi dvije marke, svu proizvodnju bi sigurnom kupcu dao po prosječnoj cijeni od 80 feninga do jedne marke. Za sada snabdjevam nekoliko trgovačkih centara u Banjaluci. Biću zadovoljan da pokrijem troškove, a nešto će i ostati, nadam se“, kaže Dragomirović.

Slađana Dragomirović posebno je zadovoljna sa paradajzom francuske sorte „pink“. „Riječ je o zaista zdravom i kvalitetnom proizvodu, zavidne veličine i sa mnogim prednostima u odnosu na ostale sorte “, tvrdi Slađana. U berbi je angažovala pet radnika, a u špici posla će angažovati još petnaestak sezonskih radnika. Za paradajz Dragomirovića zainteresovani su kupci iz Hrvatske, pa se s nestrpljenjem očekuje sporazum dviju država u vezi sa izvozno-uvoznim poslovima.



Nikola Suvajac iz Lilića gaji krastavac i papriku u plastenicima na 16 dunuma. Zahvaljujući kvalitetu proizvoda, gotovo sve količine plasira na područje Federacije BiH. Slično je i kod Bore Lazića iz Poveliča koji ima više plastenika površine pet dunuma.

Stevo Jakšić iz Bardače je ove godine proširio plasteničku proizvodnju na dva dunuma Svi se slažu da je ovo veoma zahtjevna i osjetljiva proizvodnja koja traži dosta rada i stručnosti, ali je ipak najteže od svega na vrijeme doći do kupca i povoljne cijene.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar