Лажне дипломе: Возачи најтраженији у Српској

Полиција Републике Српске је прошле године открила скоро 50 кривичних дела фалсификовања диплома, а највише су кривотворена сведочанства средње школе.

Босна и Херцеговина 24.06.2016 | 10:23
Лажне дипломе: Возачи најтраженији у Српској
Већина фалсификованих диплома евидентирана је на подручју Бијељине  - 22, углавном за возаче. На подручју Бањалуке било је 13 случајева фалсификовања школске спреме од којих већина за возаче, а међу кривотворинама се нашла и једна диплома факултета и једна диплома више стручне спреме.

Од осам фалсификованих диплома на подручју Источног Сарајева, шест се односило на занимање “шумарских техничар”, а две на занимање “саобраћајни техничар”.

"Власници ових диплома су искористили фалсификате да се запосле, а против њих се води кривични поступак" - рекли су у МУП-у Републике Српске.

Херцеговци су, према подацима полиције у Требињу, највише фалсификовали дипломе средње шумарске школе, док је у Приједору откривен фалсификат дипломе за бравара специјалисту.

Никола Грбић, председник Удружења превозника за унутрашњи и међународни саобраћај Републике Српске, каже да је јавна тајна да се до диплома код нас долази једним телефонским позивом.

"Назовете установе у Широком Бријегу и Градачцу, кажете да хоћете да будете возач, уплатите на жиро рачун 700 КМ и диплома стиже на кућну адресу", тврди Грбић.

Он каже да се сведочанства за возаче највише фалсификују због велике потражење за возачима у иностранству.

"Код нас је теже наћи возача него кардиолога. Они масовно одлазе у Немачку, Аустрији, Словенију, Италију, где су тражени зато што су вредни радници, а плата се креће од 1.500 до 2.000 евра", каже Грбић.

С друге стране, возачи су код нас међу најслабије плаћеним радницима и у просеку примају око 600 КМ месечно.

"Диплома возача им је одскочна даска да се домогну иностранства, а тамо поново полажу сертификат како би могли да возе", каже Грбић.

У Просветној инпекцији кажу да су од почетка године код пет сведочанстава средњих школа утврдили да постоји основана сумња да су фасификована, о чему су обавестили МУП Републике Српске.

Фалсификатори су се усавршили па је све теже разликовати фалсификат од оригинала. У Републичкој просветној инспекцији кажу да не могу утврдити да ли је нека диплома фалсификована.

"То могу само надлежни органи након вештачења", каже Горан Аљетић, главни републички просветни инспектор.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

прле

24.06.2016 08:28

Има ли каква диплома да се купи за вожење хеликоптера Бајиног...ови његови су главни за дилање којекаквих потврда и решења...па реко да и ја купим и мало провожем по зраку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИСТАР

24.06.2016 08:36

МАЛЕШЕВИЋ ДА СЕ УБИЈЕ А НЕ ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ. ТАЈ ЧОВЈЕК НИ ЧОБАН НЕ БИ МОГАО ДА БУДЕ. СРАМОТА МЕ ШТО САМ УОПШТЕ ИШАО У ШКОЛУ. ДИРЕКТОРИ ДНС, НАСТАВНИЦИ ДНС, МАЈСТОРИ ДНС, ЧИСТАЧИЦЕ ДНС, НОЋНИ ЧУВАРИ ДНС. ДНС ДИПЛОМА! НЕЋЕ НИ ОВО ДУГО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСИЛИЈЕ

24.06.2016 09:23

Све партијски послушници,за посао највећи неспособњаковићи, криминалци, итд., али, ко те пита, криминална хоботница сплела пипке, уз амин великог нам вође! У то се све уклапа и министар. Мајко моја, кад ли ће нам прорадити правна држава, кад ли ћемо скиниту багру са леђа!'

Name

све су лазне

24.06.2016 08:41

Све дипломе са приватних факултета код нас су лазне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

титов дипл.инж

24.06.2016 10:40

Многе су лажне иако су стечене регуларно, јер дипл.прав. инж. економ. и др. не знају таблицу множења до 100, затим поготову диференцијалне једначине, интеграле обичне једначине са двије непознате и сл. тако да су то будући инвалиди у знању!? Проверит

ОДГОВОРИТЕ
Name

за титов дипл.инз

25.06.2016 05:07

Ах драги господине, за данасњу математику је назалост довољан мобилни телефон.Погана су времена а људи се довијају.Цовек се програмски затупљује (са или без сколе) да би се могло њиме манипулисати.

Name

цар:

25.06.2016 17:44

За Титов дипл инж ниједан паметни телефон ВАМ не море помочи! Уколико то не обвладате. Паметни телефон захтева здраву особу.

Name

лажна

24.06.2016 11:19

Ја сам дипломирао код Мастила, Суботића и других др. који имају знања колико средњи гимназијалац, а можда и лошији гимназист...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр.др

24.06.2016 11:30

Много "младих" мр. др. који предају на факултетима су купили мр. др. (прави др. су им израдили магистрате и докторате) и сада предају тј.замајавају студенте и узимају им паре, а то су листом министри, директори, који су народним парама купили те незаслужене титуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

26.06.2016 05:56

СВЕ ЈЕ ТАЦНО И ИСТИНА

Name

всс

24.06.2016 15:09

А колико је купљених диплома? То ни МУП ни министарство не интетесује. Интетесују их само слуцајеви у којима није њима плацена пиксла.

ОДГОВОРИТЕ