Lažne diplome: Vozači najtraženiji u Srpskoj

Policija Republike Srpske je prošle godine otkrila skoro 50 krivičnih dela falsifikovanja diploma, a najviše su krivotvorena svedočanstva srednje škole.

Bosna i Hercegovina 24.06.2016 | 10:23
Lažne diplome: Vozači najtraženiji u Srpskoj
Većina falsifikovanih diploma evidentirana je na području Bijeljine  - 22, uglavnom za vozače. Na području Banjaluke bilo je 13 slučajeva falsifikovanja školske spreme od kojih većina za vozače, a među krivotvorinama se našla i jedna diploma fakulteta i jedna diploma više stručne spreme.

Od osam falsifikovanih diploma na području Istočnog Sarajeva, šest se odnosilo na zanimanje “šumarskih tehničar”, a dve na zanimanje “saobraćajni tehničar”.

"Vlasnici ovih diploma su iskoristili falsifikate da se zaposle, a protiv njih se vodi krivični postupak" - rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Hercegovci su, prema podacima policije u Trebinju, najviše falsifikovali diplome srednje šumarske škole, dok je u Prijedoru otkriven falsifikat diplome za bravara specijalistu.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Republike Srpske, kaže da je javna tajna da se do diploma kod nas dolazi jednim telefonskim pozivom.

"Nazovete ustanove u Širokom Brijegu i Gradačcu, kažete da hoćete da budete vozač, uplatite na žiro račun 700 KM i diploma stiže na kućnu adresu", tvrdi Grbić.

On kaže da se svedočanstva za vozače najviše falsifikuju zbog velike potraženje za vozačima u inostranstvu.

"Kod nas je teže naći vozača nego kardiologa. Oni masovno odlaze u Nemačku, Austriji, Sloveniju, Italiju, gde su traženi zato što su vredni radnici, a plata se kreće od 1.500 do 2.000 evra", kaže Grbić.

S druge strane, vozači su kod nas među najslabije plaćenim radnicima i u proseku primaju oko 600 KM mesečno.

"Diploma vozača im je odskočna daska da se domognu inostranstva, a tamo ponovo polažu sertifikat kako bi mogli da voze", kaže Grbić.

U Prosvetnoj inpekciji kažu da su od početka godine kod pet svedočanstava srednjih škola utvrdili da postoji osnovana sumnja da su fasifikovana, o čemu su obavestili MUP Republike Srpske.

Falsifikatori su se usavršili pa je sve teže razlikovati falsifikat od originala. U Republičkoj prosvetnoj inspekciji kažu da ne mogu utvrditi da li je neka diploma falsifikovana.

"To mogu samo nadležni organi nakon veštačenja", kaže Goran Aljetić, glavni republički prosvetni inspektor.

Izvor: Blic

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

prle

24.06.2016 08:28

Ima li kakva diploma da se kupi za voženje helikoptera Bajinog...ovi njegovi su glavni za dilanje kojekakvih potvrda i rešenja...pa reko da i ja kupim i malo provožem po zraku....

ODGOVORITE
Name

MINISTAR

24.06.2016 08:36

MALEŠEVIĆ DA SE UBIJE A NE DA PODNESE OSTAVKU. TAJ ČOVJEK NI ČOBAN NE BI MOGAO DA BUDE. SRAMOTA ME ŠTO SAM UOPŠTE IŠAO U ŠKOLU. DIREKTORI DNS, NASTAVNICI DNS, MAJSTORI DNS, ČISTAČICE DNS, NOĆNI ČUVARI DNS. DNS DIPLOMA! NEĆE NI OVO DUGO!

ODGOVORITE
Name

VASILIJE

24.06.2016 09:23

Sve partijski poslušnici,za posao najveći nesposobnjakovići, kriminalci, itd., ali, ko te pita, kriminalna hobotnica splela pipke, uz amin velikog nam vođe! U to se sve uklapa i ministar. Majko moja, kad li će nam proraditi pravna država, kad li ćemo skinitu bagru sa leđa!'

Name

sve su lazne

24.06.2016 08:41

Sve diplome sa privatnih fakulteta kod nas su lazne!

ODGOVORITE
Name

titov dipl.inž

24.06.2016 10:40

Mnoge su lažne iako su stečene regularno, jer dipl.prav. inž. ekonom. i dr. ne znaju tablicu množenja do 100, zatim pogotovu diferencijalne jednačine, integrale obične jednačine sa dvije nepoznate i sl. tako da su to budući invalidi u znanju!? Proverit

ODGOVORITE
Name

za titov dipl.inz

25.06.2016 05:07

Ah dragi gospodine, za danasnju matematiku je nazalost dovoljan mobilni telefon.Pogana su vremena a ljudi se dovijaju.Covek se programski zatupljuje (sa ili bez skole) da bi se moglo njime manipulisati.

Name

car:

25.06.2016 17:44

Za Titov dipl inž nijedan pametni telefon VAM ne more pomoči! Ukoliko to ne obvladate. Pametni telefon zahteva zdravu osobu.

Name

lažna

24.06.2016 11:19

Ja sam diplomirao kod Mastila, Subotića i drugih dr. koji imaju znanja koliko srednji gimnazijalac, a možda i lošiji gimnazist...

ODGOVORITE
Name

mr.dr

24.06.2016 11:30

Mnogo "mladih" mr. dr. koji predaju na fakultetima su kupili mr. dr. (pravi dr. su im izradili magistrate i doktorate) i sada predaju tj.zamajavaju studente i uzimaju im pare, a to su listom ministri, direktori, koji su narodnim parama kupili te nezaslužene titule.

ODGOVORITE
Name

KUM

26.06.2016 05:56

SVE JE TACNO I ISTINA

Name

vss

24.06.2016 15:09

A koliko je kupljenih diploma? To ni MUP ni ministarstvo ne intetesuje. Intetesuju ih samo slucajevi u kojima nije njima placena piksla.

ODGOVORITE