Преузела дужност градоначелника Рима

Прва жена градоначелник Рима, Вирђинија Рађи, преузела је данас ту дужност уз обећање да ће препородити посустали "вечни град", а у градску скупштину је стигла у аутомобилу на електрични погон.

Свијет 23.06.2016 | 20:50
Преузела дужност градоначелника Рима
Признајући да јој се не свиђа италијански израз за градоначелницу, "синдака", Рађи је новинарима на степеницама Градске већнице рекла: "Ако желите, можете једноставно да ме зовете Вирђинија", пренела је агенција АФП.

Неколико минута касније је та 37-годишња адвокатица из популистичког Покрета пет звезда, којег је основао комичар Бепе Грило, махнула окупљенима са балкона канцеларије градоначелника у самом центру Рима.

Рађи је навела да ће као градоначелница прво затражити разјашњење од локалних власти о функционисању веома критикованог римског градског превоза, као и градске чистоће.

"Урадићу све што је у мојој моћи да Риму вратим лепоту коју он заслужује", написала је она раније на Фејсбуку.

Рађи, која је у другом кругу локалних избора одржаних у недељу освојила две трећине гласова, сада треба да испуни дата обећања да ће аутобуси и трамваји у Риму возити по реду вожње, да ће улице бити очишћене од смећа, а рупе на улицама широм града бити саниране.

Скептици истичу да је Рађи на себе преузела "немогућу мисију", с обзиром да је Рим у великим финансијским проблемима, као и имајући у виду дубоко укорењено опирање променама, како код локалних власти, тако и код грађана.

Рађи, међутим, сматра да може да прикупи више од милијарду евра годишње за функционисање градских служби тако што ће смањити расипање и корупцију.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лоло

23.06.2016 19:09

Сви моји путеви воде у Рим, до градонацелнице, хе хе...

ОДГОВОРИТЕ