Preuzela dužnost gradonačelnika Rima

Prva žena gradonačelnik Rima, Virđinija Rađi, preuzela je danas tu dužnost uz obećanje da će preporoditi posustali "večni grad", a u gradsku skupštinu je stigla u automobilu na električni pogon.

Svijet 23.06.2016 | 20:50
Preuzela dužnost gradonačelnika Rima
Priznajući da joj se ne sviđa italijanski izraz za gradonačelnicu, "sindaka", Rađi je novinarima na stepenicama Gradske većnice rekla: "Ako želite, možete jednostavno da me zovete Virđinija", prenela je agencija AFP.

Nekoliko minuta kasnije je ta 37-godišnja advokatica iz populističkog Pokreta pet zvezda, kojeg je osnovao komičar Bepe Grilo, mahnula okupljenima sa balkona kancelarije gradonačelnika u samom centru Rima.

Rađi je navela da će kao gradonačelnica prvo zatražiti razjašnjenje od lokalnih vlasti o funkcionisanju veoma kritikovanog rimskog gradskog prevoza, kao i gradske čistoće.

"Uradiću sve što je u mojoj moći da Rimu vratim lepotu koju on zaslužuje", napisala je ona ranije na Fejsbuku.

Rađi, koja je u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju osvojila dve trećine glasova, sada treba da ispuni data obećanja da će autobusi i tramvaji u Rimu voziti po redu vožnje, da će ulice biti očišćene od smeća, a rupe na ulicama širom grada biti sanirane.

Skeptici ističu da je Rađi na sebe preuzela "nemoguću misiju", s obzirom da je Rim u velikim finansijskim problemima, kao i imajući u vidu duboko ukorenjeno opiranje promenama, kako kod lokalnih vlasti, tako i kod građana.

Rađi, međutim, smatra da može da prikupi više od milijardu evra godišnje za funkcionisanje gradskih službi tako što će smanjiti rasipanje i korupciju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lolo

23.06.2016 19:09

Svi moji putevi vode u Rim, do gradonacelnice, he he...

ODGOVORITE