Док одмарате, лопови "љетују" у вашем дому

Сезона годишњих одмора идеална је прилика за лопове који током љетних мјесеци вребају домове чији су власници стотинама километара далеко, због чега је неопходно заштитити имовину.

Република Српска 23.06.2016 | 17:25
Док одмарате, лопови "љетују" у вашем дому
И док се власници кућа и станова безбрижно одмарају на некој од плажа, лопов "љетује" у њиховом домаћинству.

Нису ријетки они који су по повратку са одмора затекли проваљена врата, разбацане ствари и полупана стакла. Мета лопова који "пељеше" станове док су власници на одмору, најчешће су злато, новац или скупоцјени предмети.

"Још се нисам опоравила од шока када сам претпрошле године при повратку са љетовања из Грчке затекла хаос у кући. Врата су била обијена, намјештај испретуран, а лопови су однијели златни накит", казала је Бањалучанка која због страха није жељела да јој објавимо име.

У предузећима, која се баве заштитом и осигурањем стамбених објеката, кажу да је љетовање без осигурања имовине постало луксуз.

У предузећу "Сектор секјурити" у Бањалуци истичу да дневно на територији БиХ имају неколико десетина интервенција.

"У сезони годишњих одмора број провала у стамбене објекте се удвостручи, а у 95 одсто случајева ријеч је о објектима који нису обезбијеђени", рекли су у "Сектор секјуритију".

У осигуравајућим кућама истичу да култура осигуравања имовине у Српској још није заживјела. Директор "Еурохерц" осигурања из Бањалуке Дарио Миладиновић каже да се објекат може осигурати од крађе, поплаве или пожара, а цијена зависи од вриједности имовине.

Власник браварске радње "Димић" из Приједора Дарјан Димић истиче да људи уграђују сигурносне браве тек након што им се деси проблем, а врло ријетко то раде превентивно. 

"Постоје разне браве различитих цилиндара које коштају од 50 до 500 евра", рекао је Димић.

Начелник Одјељења за односе с јавношћу у Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Мирна Миљановић каже да ће МУП Републике Српске и ове године организовати кампању "Не допустите лопову да љетује у вашем дому".

Циљ акције је да се грађанима скрене пажња да заштите имовину током одсуства.

"Треба да имају особе од повјерења које ће им обилазити стан или кућу, затим ролетне да оставе спуштене допола. Не смију да објављују на друштвеним мрежама да су на одмору, јер је то "зелено свјетло" за лопова да је кућа слободна", казала је Миљановићева и додала да је лани у марту било 160 крађа, а у јулу 195 и 199 у августу.

Професионални пљачкаши користе специјални алат за обијање станова. То су углавном такозване чваке, чешљеви, ломилице, а неријетко и пајсери, жица или клијешта.

Савјети:

Затворити прозоре и врата

Поставити дуплу браву на вратима

Накит, новац и важна документа не остављати у стану

Кључеве не остављати на лако доступним мјестима

Не остављати поруке на вратима

Не објављивати на друштвеним мрежама информацију о одласку на одмор

Ролетне оставити допола спуштене

Инсталирати алармни уређај

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

одмор

23.06.2016 18:34

Грађане су покрали државни лопови, тако да су ови безопасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

23.06.2016 20:59

Умјесто сто дају овакве глупе савјете боље би им било да ставе Иза решетака ове лопове које стално хапсе и пустају,90% су исти који то раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

23.06.2016 21:54

Стара прича

ОДГОВОРИТЕ