Dok odmarate, lopovi "ljetuju" u vašem domu

Sezona godišnjih odmora idealna je prilika za lopove koji tokom ljetnih mjeseci vrebaju domove čiji su vlasnici stotinama kilometara daleko, zbog čega je neophodno zaštititi imovinu.

Republika Srpska 23.06.2016 | 17:25
Dok odmarate, lopovi "ljetuju" u vašem domu
I dok se vlasnici kuća i stanova bezbrižno odmaraju na nekoj od plaža, lopov "ljetuje" u njihovom domaćinstvu.

Nisu rijetki oni koji su po povratku sa odmora zatekli provaljena vrata, razbacane stvari i polupana stakla. Meta lopova koji "pelješe" stanove dok su vlasnici na odmoru, najčešće su zlato, novac ili skupocjeni predmeti.

"Još se nisam oporavila od šoka kada sam pretprošle godine pri povratku sa ljetovanja iz Grčke zatekla haos u kući. Vrata su bila obijena, namještaj ispreturan, a lopovi su odnijeli zlatni nakit", kazala je Banjalučanka koja zbog straha nije željela da joj objavimo ime.

U preduzećima, koja se bave zaštitom i osiguranjem stambenih objekata, kažu da je ljetovanje bez osiguranja imovine postalo luksuz.

U preduzeću "Sektor sekjuriti" u Banjaluci ističu da dnevno na teritoriji BiH imaju nekoliko desetina intervencija.

"U sezoni godišnjih odmora broj provala u stambene objekte se udvostruči, a u 95 odsto slučajeva riječ je o objektima koji nisu obezbijeđeni", rekli su u "Sektor sekjuritiju".

U osiguravajućim kućama ističu da kultura osiguravanja imovine u Srpskoj još nije zaživjela. Direktor "Euroherc" osiguranja iz Banjaluke Dario Miladinović kaže da se objekat može osigurati od krađe, poplave ili požara, a cijena zavisi od vrijednosti imovine.

Vlasnik bravarske radnje "Dimić" iz Prijedora Darjan Dimić ističe da ljudi ugrađuju sigurnosne brave tek nakon što im se desi problem, a vrlo rijetko to rade preventivno. 

"Postoje razne brave različitih cilindara koje koštaju od 50 do 500 evra", rekao je Dimić.

Načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović kaže da će MUP Republike Srpske i ove godine organizovati kampanju "Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu".

Cilj akcije je da se građanima skrene pažnja da zaštite imovinu tokom odsustva.

"Treba da imaju osobe od povjerenja koje će im obilaziti stan ili kuću, zatim roletne da ostave spuštene dopola. Ne smiju da objavljuju na društvenim mrežama da su na odmoru, jer je to "zeleno svjetlo" za lopova da je kuća slobodna", kazala je Miljanovićeva i dodala da je lani u martu bilo 160 krađa, a u julu 195 i 199 u avgustu.

Profesionalni pljačkaši koriste specijalni alat za obijanje stanova. To su uglavnom takozvane čvake, češljevi, lomilice, a nerijetko i pajseri, žica ili kliješta.

Savjeti:

Zatvoriti prozore i vrata

Postaviti duplu bravu na vratima

Nakit, novac i važna dokumenta ne ostavljati u stanu

Ključeve ne ostavljati na lako dostupnim mjestima

Ne ostavljati poruke na vratima

Ne objavljivati na društvenim mrežama informaciju o odlasku na odmor

Roletne ostaviti dopola spuštene

Instalirati alarmni uređaj

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

odmor

23.06.2016 16:34

Građane su pokrali državni lopovi, tako da su ovi bezopasni.

ODGOVORITE
Name

Zool

23.06.2016 18:59

Umjesto sto daju ovakve glupe savjete bolje bi im bilo da stave Iza rešetaka ove lopove koje stalno hapse i pustaju,90% su isti koji to rade.

ODGOVORITE
Name

Doboj

23.06.2016 19:54

Stara priča

ODGOVORITE