80 милиона КМ мање за измирење обавеза

Република Српска имала је на крају марта неплаћених 207 милиона КМ текућих обавеза, док је за измирење тих обавеза на располагању имала свега 127 милиона КМ, односно чак 80 милиона марака мање, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 23.06.2016 | 16:45
 80 милиона КМ мање за измирење обавеза
У Консолидованом извјештају о извршењу буџета Републике Српске за први квартал ове године наведено је да се највећи дио неплаћених текућих обавеза односио на обавезе из марта 2016. године које су обрачунате у том мјесецу, а исплаћене у априлу 2015. године.

„Најзначајнији износи се односе на плате, пензије, инвалиднине и борачки додатак за март 2016. године“, наведено је у извјештају.

С друге стране, на рачунима буџета на крају марта је било 178,3 милиона КМ. Међутим, у Влади признају да када се тог износа одузме дио новца који не може бити кориштен за сервисирање редовне потрошње за измирење текућих обавеза остаје 127 милиона КМ.



„Рацио новчане ликвидности (готовина/краткорочне обавезе) износи 0,6“, наводи се у извјештају.

На крају прошле године на рачунима буџета Републике Српске било је 199,9 милиона КМ.

Члан Удружења економиста Републике Српске „СWОТ“ Предраг Дудуковић каже за ЦАПИТАЛ да би рацио ликвидности требао да буде минмално један јер би то значило да се обавезе могу измиривати.

Он каже да је дефицит у буџету евидентан и да Влади скоро дупло новца недостаје да би измирила све доспјеле обавезе.

„Што се тиче структуре тих обавеза, тешко је рећи да ли је то дуг за плате и пензије, с обзиром на то да су оне редовно измирују. Плашим се да су то обавезе према добављачима и све остале обавезе осим плата и пензија“, истакао је Дудуковић.

Казао је да је Република Српска очигледно у великим финансијским проблемима и да ове обавезе имају тенденцију раста, јер се ништа специјално не дешава да би се тај дуг почео смањивати.

„Вјероватно ће те обавезе из мјесеца у мјесец расти док се не узме неко кредитно задужење“, нагласио је Дудуковић.

Извор: Цапитал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

23.06.2016 15:29

А ко ће дати паре за ново кредитно задужење? Бојим се да иде продаја Електропривреде или тако нешто. Они буџет могу напунити само распродајом ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ_ДРАГАН

23.06.2016 15:37

Продаце рудник и ето пара проблем рјесен