80 miliona KM manje za izmirenje obaveza

Republika Srpska imala je na kraju marta neplaćenih 207 miliona KM tekućih obaveza, dok je za izmirenje tih obaveza na raspolaganju imala svega 127 miliona KM, odnosno čak 80 miliona maraka manje, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 23.06.2016 | 16:45
 80 miliona KM manje za izmirenje obaveza
U Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvi kvartal ove godine navedeno je da se najveći dio neplaćenih tekućih obaveza odnosio na obaveze iz marta 2016. godine koje su obračunate u tom mjesecu, a isplaćene u aprilu 2015. godine.

„Najznačajniji iznosi se odnose na plate, penzije, invalidnine i borački dodatak za mart 2016. godine“, navedeno je u izvještaju.

S druge strane, na računima budžeta na kraju marta je bilo 178,3 miliona KM. Međutim, u Vladi priznaju da kada se tog iznosa oduzme dio novca koji ne može biti korišten za servisiranje redovne potrošnje za izmirenje tekućih obaveza ostaje 127 miliona KM.



„Racio novčane likvidnosti (gotovina/kratkoročne obaveze) iznosi 0,6“, navodi se u izvještaju.

Na kraju prošle godine na računima budžeta Republike Srpske bilo je 199,9 miliona KM.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da bi racio likvidnosti trebao da bude minmalno jedan jer bi to značilo da se obaveze mogu izmirivati.

On kaže da je deficit u budžetu evidentan i da Vladi skoro duplo novca nedostaje da bi izmirila sve dospjele obaveze.

„Što se tiče strukture tih obaveza, teško je reći da li je to dug za plate i penzije, s obzirom na to da su one redovno izmiruju. Plašim se da su to obaveze prema dobavljačima i sve ostale obaveze osim plata i penzija“, istakao je Duduković.

Kazao je da je Republika Srpska očigledno u velikim finansijskim problemima i da ove obaveze imaju tendenciju rasta, jer se ništa specijalno ne dešava da bi se taj dug počeo smanjivati.

„Vjerovatno će te obaveze iz mjeseca u mjesec rasti dok se ne uzme neko kreditno zaduženje“, naglasio je Duduković.

Izvor: Capital

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

23.06.2016 15:29

A ko će dati pare za novo kreditno zaduženje? Bojim se da ide prodaja Elektroprivrede ili tako nešto. Oni budžet mogu napuniti samo rasprodajom resursa.

ODGOVORITE
Name

RE_DRAGAN

23.06.2016 15:37

Prodace rudnik i eto para problem rjesen