Скоро пола плате на основне намирнице

Према посљедњим подацима ЕУРОСТАТ-а, грађанин БиХ скоро пола своје плате троши само на основне животне намирнице.

Босна и Херцеговина 23.06.2016 | 21:00
Скоро пола плате на основне намирнице
Годишњи извјештај кретања цијена, Агенције за статистику БиХ, показује да је у 2015. у односу на претходну годину, пад цијена забиљежен само у областима одјеће и обуће 7,3 посто, превоза 6,9 посто, те хране и безалкохолних пића за 0,9 посто.

С друге стране, листа поскупљења је дужа, па тако раст цијена за алкохолна пића и дуван износи 7,2 посто, образовање 2,1 посто, здравство 1,3 посто, трошкове становања и режије 1,1 посто, намјештај 0,3 посто, комуникације, рекреација и култура за 0,2 посто. 

Еуростат даље напомиње да цијене хране у Босни и Херцеговини износе 74 посто од просјека цијена у 27 земаља ЕУ, што је скупље од Србије а јефтиније од Хрватске. Ту треба узети у обзир и просјечне плате, која у БиХ износи око 820 КМ, у Србији око 722 КМ и Хрватској 1.452 КМ.

Високо учешће трошкова основих намирница је показатељ сиромаштва БиХ, коментарише за Н1 економски аналитичар Игор Гавран.

“Тако нешто имају само изузетно сиромашне државе и то говори о томе како након задовољавања егзистенцијалних потреба већини становника готово ништа не остане за било шта више од тога. Држава би могла утицати на регулацију тржишта у оба ова смјера, међутим држава нажалост искључиво гледа да је виша цијена - доноси њима више приходе, већа основица ПДВ-а а то је оно што наша задужена и непродуктивна администрација уствари и највише жели. Што више цијене то њима више и одговара”, закључује Гавран.

Унапређење конкуренције и олакшање услова пословања домаћим произвођачима који, уколико би били растерећени обавеза за запошљавање радника порезима, доприносима и другим даџбинама, могли би понудити и нижу цијену, а када би с друге стране и само тржиште се боље уредило са већим нивоом конкуренције, са већим нивоом учесника поново би та конкуренција спустила цијене ниже.

До тада, грађани БиХ ће плаћати основне животне намирнице и преживљавати скупље и теже од већине земаља регије и Европе.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар