Да ли се и колико независност исплатила?

Четврт века пошто су Словенија и Хрватска прогласиле независност, некадашњи званичници тих земаља уверени су да се самосталност исплатила, преноси Дојче веле уз констатацију да су данас у овим чланицама ЕУ и НАТО видљиве старе идеолошке битке и реваншизам.

Регион 23.06.2016 | 13:26
Да ли се и колико независност исплатила?
"Независност се у сваком случају исплатила, на то можемо да будемо поносни“, каже бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор поводом 25 година независности њене земље.

"У сваком случају се исплатило“, пођеднако је сигуран и први председник независне Словеније Милан Кучан за кога је најважнији аргумент за то што Словенија од тада може да одлучује о својој судбини.

Последњи југословенски а затим и хрватски председник Стјепан Месић пак тврди да је распад Југославије након проглашења независности Словеније и Хрватске, био и у Босни и Херцеговини могућ без насиља.

Ипак, у БиХ је живот изгубило 100.000 људи, а стотине хиљада су протеране.

Он је још 1991. године предложио да све републике бивше Југославије одмах прогласе независност и формирају конфедерацију на „пробно време“ од три до пет година, објашњава Месић у разговору за дпа, преноси Дојче веле.

Месић каже да је његов предлог пропао јер га је спречио Слободан Милошевић чији је циљ, како тврди, био "да на руинама Југославије створи Велику Србију".

Према његовим речима, Милошевић је своје сународнике у српским деловима Хрватске и БиХ подстакао на рат и тиме изазвао велико крвопролиће.

Словенија и Хрватска у међувремену су чланице ЕУ и НАТО, наводи Дојче веле описујући тренутну ситуацију у тим земљама.

У Хрватској, како се каже, највећа странка ХДЗ подстиче на враћање у прастаре идеолошке битке, а њена политичка десница поново кокетира с фашистичком хрватском државом из Другог светског рата.

Социјалдемократска опозиција у очима ХДЗ-а представља „децу комунизма“, наводи Дојче веле.

И у Словенији се отварају стари фронтови, каже се у анализи и подсећа да је лидер опозиције Јанез Јанша, који је пре 25 година био први министар одбране независне Словеније, управо покренуо судски поступак против свог највећег супарника Кучана оптужујући га за "велеиздају".

"Његов концепт је ипак само реваншизам“, каже Куцан. „Пре 25 година владало је велико јединство између политичара и грађана о остваривању независности“, каже Куцан.

Он каже да конфронтација са комунизмом који не више не постоји, блокра поглед у будућност, што је "једноставније него понудити визију за будућност".

У том сукобу између левице и деснице у Словенији, који се стално понавља, реч је чак и о њиховој улози у Другом светском рату.

Грађани Словеније уморни су од те јалове дискусије што је, према испитивањима јавног мњења, повећало број оних који осећају ненаклоност према политичарима и којих има скоро 70 одсто, наводи Дојче веле.

(Дојче веле)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Едо,Слатина-Тузла

23.06.2016 12:07

" Банана државице " настале распадом СФРЈ су " независне " исто као једногодишње дијете од своје маме !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

небра

23.06.2016 12:47

Не пита се висе Београд и сад се пита Брисел (Меркел).

Name

всс

23.06.2016 19:14

Београд се није никад ни питао. Прво се све питао Јосип Броз а након њега, сви су повукли на своју страну. Да је било неког Принципа да побије ону бандитску сесторку кад су се окупљали по главним градовима република мозда би Југа била сацувана, али није било никога да то уради. Ста је ту је.

Name

РАСПРОДАТО

23.06.2016 12:32

БОРИЛИ СЕ НАШИ НАРОДИ ДА ПОСТАНУ РОБЉЕ. НЕКАД ЈЕ СВЕ БИЛО ЊИХОВО САД ЈЕ СВЕ ТУДЈЕ АЛ УВАЉЕНА ИМ ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА. БЕЗ ГАЋА ДЕМОКРАТИЈА. ЈУГОСЛАВИЈА ЈЕ ВРАТИЛА ИСТРУ ХРВАТСКОЈ И ОД ХРВАТСКЕ НАПРАВИЛА ЗЕМЉИ. ХРВАТИ СУ БЈЕЖАЛИ У АУСТРАЛИЈУ И АМЕРИКУ, У ЈУГОСЛАВИЈИ ЈЕ ТО НЕСТАЛО. И САД. ОПШТЕ ПЉУВАЊЕ ПО ЈУГОСЛАВИЈИ. КАО БИЛА НЕДЕМОКРАТСКА. КАКВА ОГАВНА ЛАЖ СЕ ПРОДАЈЕ ДИЈЕЦИ.У ИМЕ НОВЧАНИКА НОВИХ ИДИОТА НА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНА ИНА

23.06.2016 12:46

МА ЈА, ШТО БИ ИНА БИЛА НАША КАД ЈЕ МОЖЕМО ПРОДАТИ И СВРНУТИ ПАРЕ СЕБИ У ЏЕП. КАКО ИНА ТАКО И ЉУБИЈА, ТАКО СВЕ. СВЕ ЈЕ РАСПРОДАТО У ИМЕ ГЕНИЈАЛНОСТИ НОВИХ ДЕМОКРАТА, ОДНОСНО ГАНГСТЕРА НА ВЛАСТИ. И СВЕ ИСТО ОД ВАРДАРА ПА ДО ТРИГЛАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЦА

23.06.2016 12:48

ЗАИСТА СЕ ИСПЛАТИЛА АЛИ ОНИМА КОЈИ СУ НАС СВЕ ГУРНУЛИ У ТУ БУДАЛАШТИНУ ЈЕР ЈЕ САМО СЛОВЕНИЈА ДУЖНА ПЕТ ПУТА ВИШЕ НЕГО БИВША ЈУГА А СТАНДАРД ГРАЂАНА НИЈЕ НЕШТО ВИШИ ПА СЕ СЛОБОДНО МОЖЕ РЕЋИ ДА СУ ГА СВИ ПО***ИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велика штета

23.06.2016 12:56

Како се није исплатило овим тајкунима. Створили су приватне државе у којима раде шта желе. А народ остао биједан и јадан након пропасти скоро свих фирми које су основане за време Југославије. Из система у коме смо имали све прешли смо у т трећи свет за туђе интересе. Сада смо обично смеће од државица без икакве перспективе за бољу будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.06.2016 17:55

Наравно да вам се исплатило, уживајте! Само да вашим менторима не падне на памет да вас врате у четврту Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВКО И МИРКО

24.06.2016 10:11

ОД СЛОБОДНЕ, НЕЗАВИСНЕ И ЈАКЕ ДРЖАВЕ ДО ПОРОБЉЕНЕ, ОСРАМОЋЕНЕ, ПОУБИЈАНЕ, ПОЕВРПОЉЕНЕ, ГЊИДЕ ОД ДРЖАВА. ЈАД И ЧЕМЕР.

ОДГОВОРИТЕ