Da li se i koliko nezavisnost isplatila?

Četvrt veka pošto su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, nekadašnji zvaničnici tih zemalja uvereni su da se samostalnost isplatila, prenosi Dojče vele uz konstataciju da su danas u ovim članicama EU i NATO vidljive stare ideološke bitke i revanšizam.

Region 23.06.2016 | 13:26
Da li se i koliko nezavisnost isplatila?
"Nezavisnost se u svakom slučaju isplatila, na to možemo da budemo ponosni“, kaže bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor povodom 25 godina nezavisnosti njene zemlje.

"U svakom slučaju se isplatilo“, pođednako je siguran i prvi predsednik nezavisne Slovenije Milan Kučan za koga je najvažniji argument za to što Slovenija od tada može da odlučuje o svojoj sudbini.

Poslednji jugoslovenski a zatim i hrvatski predsednik Stjepan Mesić pak tvrdi da je raspad Jugoslavije nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, bio i u Bosni i Hercegovini moguć bez nasilja.

Ipak, u BiH je život izgubilo 100.000 ljudi, a stotine hiljada su proterane.

On je još 1991. godine predložio da sve republike bivše Jugoslavije odmah proglase nezavisnost i formiraju konfederaciju na „probno vreme“ od tri do pet godina, objašnjava Mesić u razgovoru za dpa, prenosi Dojče vele.

Mesić kaže da je njegov predlog propao jer ga je sprečio Slobodan Milošević čiji je cilj, kako tvrdi, bio "da na ruinama Jugoslavije stvori Veliku Srbiju".

Prema njegovim rečima, Milošević je svoje sunarodnike u srpskim delovima Hrvatske i BiH podstakao na rat i time izazvao veliko krvoproliće.

Slovenija i Hrvatska u međuvremenu su članice EU i NATO, navodi Dojče vele opisujući trenutnu situaciju u tim zemljama.

U Hrvatskoj, kako se kaže, najveća stranka HDZ podstiče na vraćanje u prastare ideološke bitke, a njena politička desnica ponovo koketira s fašističkom hrvatskom državom iz Drugog svetskog rata.

Socijaldemokratska opozicija u očima HDZ-a predstavlja „decu komunizma“, navodi Dojče vele.

I u Sloveniji se otvaraju stari frontovi, kaže se u analizi i podseća da je lider opozicije Janez Janša, koji je pre 25 godina bio prvi ministar odbrane nezavisne Slovenije, upravo pokrenuo sudski postupak protiv svog najvećeg suparnika Kučana optužujući ga za "veleizdaju".

"Njegov koncept je ipak samo revanšizam“, kaže Kucan. „Pre 25 godina vladalo je veliko jedinstvo između političara i građana o ostvarivanju nezavisnosti“, kaže Kucan.

On kaže da konfrontacija sa komunizmom koji ne više ne postoji, blokra pogled u budućnost, što je "jednostavnije nego ponuditi viziju za budućnost".

U tom sukobu između levice i desnice u Sloveniji, koji se stalno ponavlja, reč je čak i o njihovoj ulozi u Drugom svetskom ratu.

Građani Slovenije umorni su od te jalove diskusije što je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, povećalo broj onih koji osećaju nenaklonost prema političarima i kojih ima skoro 70 odsto, navodi Dojče vele.

(Dojče vele)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Edo,Slatina-Tuzla

23.06.2016 14:07

" Banana državice " nastale raspadom SFRJ su " nezavisne " isto kao jednogodišnje dijete od svoje mame !!

ODGOVORITE
Name

nebra

23.06.2016 14:47

Ne pita se vise Beograd i sad se pita Brisel (Merkel).

Name

vss

23.06.2016 21:14

Beograd se nije nikad ni pitao. Prvo se sve pitao Josip Broz a nakon njega, svi su povukli na svoju stranu. Da je bilo nekog Principa da pobije onu banditsku sestorku kad su se okupljali po glavnim gradovima republika mozda bi Juga bila sacuvana, ali nije bilo nikoga da to uradi. Sta je tu je.

Name

RASPRODATO

23.06.2016 14:32

BORILI SE NAŠI NARODI DA POSTANU ROBLJE. NEKAD JE SVE BILO NJIHOVO SAD JE SVE TUDJE AL UVALJENA IM JE DEMOKRATIJA. BEZ GAĆA DEMOKRATIJA. JUGOSLAVIJA JE VRATILA ISTRU HRVATSKOJ I OD HRVATSKE NAPRAVILA ZEMLJI. HRVATI SU BJEŽALI U AUSTRALIJU I AMERIKU, U JUGOSLAVIJI JE TO NESTALO. I SAD. OPŠTE PLJUVANJE PO JUGOSLAVIJI. KAO BILA NEDEMOKRATSKA. KAKVA OGAVNA LAŽ SE PRODAJE DIJECI.U IME NOVČANIKA NOVIH IDIOTA NA VLASTI.

ODGOVORITE
Name

INA INA

23.06.2016 14:46

MA JA, ŠTO BI INA BILA NAŠA KAD JE MOŽEMO PRODATI I SVRNUTI PARE SEBI U DŽEP. KAKO INA TAKO I LJUBIJA, TAKO SVE. SVE JE RASPRODATO U IME GENIJALNOSTI NOVIH DEMOKRATA, ODNOSNO GANGSTERA NA VLASTI. I SVE ISTO OD VARDARA PA DO TRIGLAVA.

ODGOVORITE
Name

MOCA

23.06.2016 14:48

ZAISTA SE ISPLATILA ALI ONIMA KOJI SU NAS SVE GURNULI U TU BUDALAŠTINU JER JE SAMO SLOVENIJA DUŽNA PET PUTA VIŠE NEGO BIVŠA JUGA A STANDARD GRAĐANA NIJE NEŠTO VIŠI PA SE SLOBODNO MOŽE REĆI DA SU GA SVI PO***ILI.

ODGOVORITE
Name

Velika šteta

23.06.2016 14:56

Kako se nije isplatilo ovim tajkunima. Stvorili su privatne države u kojima rade šta žele. A narod ostao bijedan i jadan nakon propasti skoro svih firmi koje su osnovane za vreme Jugoslavije. Iz sistema u kome smo imali sve prešli smo u t treći svet za tuđe interese. Sada smo obično smeće od državica bez ikakve perspektive za bolju budućnost.

ODGOVORITE
Name

Hm

23.06.2016 19:55

Naravno da vam se isplatilo, uživajte! Samo da vašim mentorima ne padne na pamet da vas vrate u četvrtu Jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

SLAVKO I MIRKO

24.06.2016 12:11

OD SLOBODNE, NEZAVISNE I JAKE DRŽAVE DO POROBLJENE, OSRAMOĆENE, POUBIJANE, POEVRPOLJENE, GNJIDE OD DRŽAVA. JAD I ČEMER.

ODGOVORITE