Стакло са прозора пало на студенте у Бањалуци

Само пука срећа спасила је два студента од озбиљних повреда када је на њих пало стакло са дотрајалог прозора у Студентском дому "Никола Тесла" у Бањалуци.

Република Српска 23.06.2016 | 13:03
Стакло са прозора пало на студенте у Бањалуци
Једна од студенткиња која је "за длаку" избјегла трагедију испричала је да се са цимерком налазила у соби када је прозорско стакло испало из оквира.

"Кренуле смо да га затворимо, али се изненада стакло сручило по нама. Биле смо у шоку, али смо брзо успјеле да се приберемо. Угледала сам како је цимерки расјечена рука, а ја сам боље прошла јер сам имала само посјекотину по прсту", казала је студенткиња која није жељела да јој се објави име.

Додаје да јој овај призор не излази из главе и да не смије ни помислити шта се све могло десити. Прича да је соба била пуна стакла јер је ријеч о великом дуплом прозору.

"Срећа па је стакло пало у собу. Могу мислити шта би тек било да је пало вани. Плашим се да би у том случају трагедија била неизбјежна, због тога што се одмах испод собе налази кафић и ту увијек има много пролазника", испричала је она.

Да ствар буде гора, како каже, прије самог инцидента у више наврата се жалила кућном мајстору јер је примијетила да је прозор исклизнуо из свог оквира. Њеном огорчењу ту није крај. Каже да су сутрадан дошли мајстори, од којих их је један чак оптужио да су оне криве јер уопште нису требале отварати прозор. Потом су, како каже, закуцали два ексера и отишли.



"Неколико дана послије тога, када је било невријеме, све у соби је било мокро од кише. Због тога смо поново позвале мајсторе, коју су нам рекли да нам не могу помоћи и да чекамо санацију, која је, по свему судећи, на дугом штапу", рекла је она, питајући се како ће у овој соби уопште дочекати зиму.

Ово је само један у низу примјера како двије зграде студентског дома, које су старе више од 40 година, вапе за обновом. Академци, њих више од хиљаду, у ова два павиљона већ годинама кубуре у хладним просторијама са недовољно тоалета, у којим се налазе чучавци стари четири деценије.

Осим тога, у малим собама гура се по четворо студената, док они на трећем и четвртом спрату топлу воду имају само по пола сата дневно. Да је тако потврдио је и предсједник Одбора студентског дома Љубиша Карлица, истичући да студенткиње у чијој соби је пао прозор то нису уписале у књигу кварова, што је неопходно.

"Потрудићу се да прије зиме бар најгоре собе доведем у колико-толико пријатне услове за живот", рекао је Карлица. Ни директор дома Зоран Бабић није оспорио лоше услове у овој установи, истакавши да није обавијештен о овом инциденту, те да ће прозор ускоро бити поправљен или замијењен.



"Немогуће је више поправљати једну по једну ствар по собама. Све се мора реновирати, јер је овај објекат дотрајао и треба му добра систематска обнова", рекао је Бабић.

Додао је да је неопходно замијенити столарију и направити купатила, као и реновирати санитарне чворове.

"Пројектна документација за санацију дома је завршена и чека се да надлежни распишу тендер за обнову дома. Уколико ускоро дође до тога, санација би могла почети у октобру. У том случају студенти ће за вријеме санације из једног павиљона прећи у други, све док се радови не заврше", рекао је Бабић.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске кажу да је прије четири године из Развојног програма Српске издвојено је 1,5 милиона КМ за санацију Студентског дома "Никола Тесла" у Бањалуци.

"Према информацијама које смо добили од руководства дома, тендерска документација је послата у Министарство финансија Републике Српске, које треба да да сагласност и распише тендер", саопштено је из министарства.



Нови павиљони

Од ове академске године студенти у Српској ће на располагању имати три новоизграђена студентска дома, и то у Бањалуци, Палама и Фочи, што је 1.216 додатних мјеста. Новоизграђени четврти павиљон у Бањалуци има 140 соба, које су пројектоване са по два кревета.

Он би требало да буде усељив до почетка академске године, јер је већ у потпуности опремљен. Опремање домова у Палама и Фочи у завршној је фази. Након тога министарство ће формирати комисију која треба да утврди испуњеност услова.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар