Staklo sa prozora palo na studente u Banjaluci

Samo puka sreća spasila je dva studenta od ozbiljnih povreda kada je na njih palo staklo sa dotrajalog prozora u Studentskom domu "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Republika Srpska 23.06.2016 | 13:03
Staklo sa prozora palo na studente u Banjaluci
Jedna od studentkinja koja je "za dlaku" izbjegla tragediju ispričala je da se sa cimerkom nalazila u sobi kada je prozorsko staklo ispalo iz okvira.

"Krenule smo da ga zatvorimo, ali se iznenada staklo sručilo po nama. Bile smo u šoku, ali smo brzo uspjele da se priberemo. Ugledala sam kako je cimerki rasječena ruka, a ja sam bolje prošla jer sam imala samo posjekotinu po prstu", kazala je studentkinja koja nije željela da joj se objavi ime.

Dodaje da joj ovaj prizor ne izlazi iz glave i da ne smije ni pomisliti šta se sve moglo desiti. Priča da je soba bila puna stakla jer je riječ o velikom duplom prozoru.

"Sreća pa je staklo palo u sobu. Mogu misliti šta bi tek bilo da je palo vani. Plašim se da bi u tom slučaju tragedija bila neizbježna, zbog toga što se odmah ispod sobe nalazi kafić i tu uvijek ima mnogo prolaznika", ispričala je ona.

Da stvar bude gora, kako kaže, prije samog incidenta u više navrata se žalila kućnom majstoru jer je primijetila da je prozor iskliznuo iz svog okvira. Njenom ogorčenju tu nije kraj. Kaže da su sutradan došli majstori, od kojih ih je jedan čak optužio da su one krive jer uopšte nisu trebale otvarati prozor. Potom su, kako kaže, zakucali dva eksera i otišli.



"Nekoliko dana poslije toga, kada je bilo nevrijeme, sve u sobi je bilo mokro od kiše. Zbog toga smo ponovo pozvale majstore, koju su nam rekli da nam ne mogu pomoći i da čekamo sanaciju, koja je, po svemu sudeći, na dugom štapu", rekla je ona, pitajući se kako će u ovoj sobi uopšte dočekati zimu.

Ovo je samo jedan u nizu primjera kako dvije zgrade studentskog doma, koje su stare više od 40 godina, vape za obnovom. Akademci, njih više od hiljadu, u ova dva paviljona već godinama kubure u hladnim prostorijama sa nedovoljno toaleta, u kojim se nalaze čučavci stari četiri decenije.

Osim toga, u malim sobama gura se po četvoro studenata, dok oni na trećem i četvrtom spratu toplu vodu imaju samo po pola sata dnevno. Da je tako potvrdio je i predsjednik Odbora studentskog doma Ljubiša Karlica, ističući da studentkinje u čijoj sobi je pao prozor to nisu upisale u knjigu kvarova, što je neophodno.

"Potrudiću se da prije zime bar najgore sobe dovedem u koliko-toliko prijatne uslove za život", rekao je Karlica. Ni direktor doma Zoran Babić nije osporio loše uslove u ovoj ustanovi, istakavši da nije obaviješten o ovom incidentu, te da će prozor uskoro biti popravljen ili zamijenjen.



"Nemoguće je više popravljati jednu po jednu stvar po sobama. Sve se mora renovirati, jer je ovaj objekat dotrajao i treba mu dobra sistematska obnova", rekao je Babić.

Dodao je da je neophodno zamijeniti stolariju i napraviti kupatila, kao i renovirati sanitarne čvorove.

"Projektna dokumentacija za sanaciju doma je završena i čeka se da nadležni raspišu tender za obnovu doma. Ukoliko uskoro dođe do toga, sanacija bi mogla početi u oktobru. U tom slučaju studenti će za vrijeme sanacije iz jednog paviljona preći u drugi, sve dok se radovi ne završe", rekao je Babić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da je prije četiri godine iz Razvojnog programa Srpske izdvojeno je 1,5 miliona KM za sanaciju Studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci.

"Prema informacijama koje smo dobili od rukovodstva doma, tenderska dokumentacija je poslata u Ministarstvo finansija Republike Srpske, koje treba da da saglasnost i raspiše tender", saopšteno je iz ministarstva.



Novi paviljoni

Od ove akademske godine studenti u Srpskoj će na raspolaganju imati tri novoizgrađena studentska doma, i to u Banjaluci, Palama i Foči, što je 1.216 dodatnih mjesta. Novoizgrađeni četvrti paviljon u Banjaluci ima 140 soba, koje su projektovane sa po dva kreveta.

On bi trebalo da bude useljiv do početka akademske godine, jer je već u potpunosti opremljen. Opremanje domova u Palama i Foči u završnoj je fazi. Nakon toga ministarstvo će formirati komisiju koja treba da utvrdi ispunjenost uslova.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar