7 најстаријих споменика чије тајне нико не може да објасни

Ови необични споменици красе земљу већ неколико хиљада година, а имају значајну историјску, културну и духовну улогу. Ових седам преживело је до данашњих дана.

Путовања 23.06.2016 | 11:32
7 најстаријих споменика чије тајне нико не може да објасни
Стоунхенџ, Енглеска


Овај праисторијски споменик саграђен је између 3.000. и 2.000. године пре нове ере, а научници ни данас нису сигурни на који начин су подигнути ти велики камени блокови. Не зна се ни ко је градио сличне овакве структуре по Великој Британији, које су подигнуте у религијске сврхе.

Сигирија, Шри Ланка


 На Сиригији, монолитној стени познатој још и као лављој стени, налазе се остаци некадашње палате краља Кашјапа, која је касније претворена у будистички споменик. Висока је 200 метара, а од 1982. године налази се на Унесковој листи светске баштине. Једна је од најпосећенијих споменика на Шри Ланки.

Пећине у Мексику


Мексико крије бројне дубоке пећине у којима су се одржавале разне необичне активности. Пећине у Читчен Ици и Валадолиду су изузетно популарне међу туристима због своје надреалне лепоте, а за своју популарност могу да захвале и легендама о жртвовању животиња и људи својим боговима.

Пирамиде, Египат


 Пирамиде у Гизи су најпознатији и највеличанственији споменици из доба старог Египта. Налазе се у пустињи у близини Каира, и изузетно су популарне међу туристима из целог света. Реч је о три пирамиде од којих је најпознатија Кеопсова, која је уједно највећа и најстарија пирамида на свету. Научници и даље нису сигурни како су ови велики споменици.

Кинески зид, Кина

 Низ обрамбених зидова с торњевима сматра се највећом грађевином на свету. Прве зидине изграђене су још у 7. Веку пре нове ере, а временом су с њиховим надограђивањем почеле да се шире легенде о мистериозним нестанцима градитеља, чија су тела наводно уграђена у зид.

Моаи, Ускршња острва

 Велике главе на Ускршњим острвима су тајна која и данас рапирује машту бројних научника. Они ни данас нису сигурни како су монументалне главе направљене и донете на ово изоловано острво пуно нетакнуте природе.

Петра, Јордан

Град уклесан у стени припада светској културној баштини, а уједно је и једно од највећих архитектонских постигнућа у историји. Саграђен је пре око 2.200 година, а локално становништво је граду дало надимак 'Пустињска ружа'.

Б 92
фото: yоу тубе

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

напокон

23.06.2016 11:37

Напкон да је несто ванполитицки и ванспортски

ОДГОВОРИТЕ