По "југословенском сценарију" на Сирију

Запослени у Стејт департменту САД су у писму руководству агенције предлагали нападе на трупе сиријских власти по „југословенском сценарију“, пише „Њујорк тајмс“ који је имао увид у текст документа.

Свијет 23.06.2016 | 10:15
По "југословенском сценарију" на Сирију
Прошле недеље се сазнало да је педесет званичника америчког Стејт департмента потписало интерни меморандум којим се позива да се започне бомбардовање снага званичног Дамаска. Они кажу да је то једини начин борбе против ДАЕШ-а и постизање мира у Сирији.

Званични представник Стејт департмента Џон Кирби потврдио је постојање петиције, међутим, није откривао детаље, рекавши само да га руководство разматра.

„Видимо смисао у активнијој војној улози САД у Сирији на основу разумне употребе даљинског оружја и оружја из ваздуха, што би могло да допринесе и помогне усмеренији и агресивнији дипломатски процес под руководством САД“, пише у писму који наводи лист.

У коментарима листа о документу објашњава се да се под „оружјем на навођење“ посебно подразумевају крстареће ракете, које се могу лансирати са велике удаљености, што не би омогућило трупама сиријских власти да одговарају на такве нападе.

Управо тако је коалиција НАТО-а на челу са САД поступила за време операција у Југославији 1999. године, чиме је натерала власти земље да започну политички дијалог, који се завршио проглашењем независности Косова.

„Неки сматрају да је такво поређење нетачно због активног учешћа Русије и Ирана у овом рату у Сирији и сугеришу да би те земље могле да појачају своје активности за подршку сиријским трупама чиме би неутралисале амерички нападе", коментарисао је ситуацију новинар листа Макс Фишер.


У затвореном писму запослених у Стејт департменту има укупно десет тачака у којима се образлаже потреба напада на власти Сирије за престанак грађанског сукоба у земљи, решавање хуманитарних проблема, повратак избеглица, као и борба против ДАЕШ-а. Ово последње се објашњава чињеницом да би напади САД могли да зауставе нападе сиријских трупа на снаге опозиције, која ће моћи да се усмери на борбу против ДАЕШ-а.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Алан Форд

23.06.2016 08:28

Мало морген ћете да бомбардујете Сирију. Нема више пијаног Јељцина. Сад имате Путина на челу Русије па изволите. Припоио је Крим Русији а у НАТО пакту се нису смјели ни да накашљу.

ОДГОВОРИТЕ