Po "jugoslovenskom scenariju" na Siriju

Zaposleni u Stejt departmentu SAD su u pismu rukovodstvu agencije predlagali napade na trupe sirijskih vlasti po „jugoslovenskom scenariju“, piše „Njujork tajms“ koji je imao uvid u tekst dokumenta.

Svijet 23.06.2016 | 10:15
Po "jugoslovenskom scenariju" na Siriju
Prošle nedelje se saznalo da je pedeset zvaničnika američkog Stejt departmenta potpisalo interni memorandum kojim se poziva da se započne bombardovanje snaga zvaničnog Damaska. Oni kažu da je to jedini način borbe protiv DAEŠ-a i postizanje mira u Siriji.

Zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi potvrdio je postojanje peticije, međutim, nije otkrivao detalje, rekavši samo da ga rukovodstvo razmatra.

„Vidimo smisao u aktivnijoj vojnoj ulozi SAD u Siriji na osnovu razumne upotrebe daljinskog oružja i oružja iz vazduha, što bi moglo da doprinese i pomogne usmereniji i agresivniji diplomatski proces pod rukovodstvom SAD“, piše u pismu koji navodi list.

U komentarima lista o dokumentu objašnjava se da se pod „oružjem na navođenje“ posebno podrazumevaju krstareće rakete, koje se mogu lansirati sa velike udaljenosti, što ne bi omogućilo trupama sirijskih vlasti da odgovaraju na takve napade.

Upravo tako je koalicija NATO-a na čelu sa SAD postupila za vreme operacija u Jugoslaviji 1999. godine, čime je naterala vlasti zemlje da započnu politički dijalog, koji se završio proglašenjem nezavisnosti Kosova.

„Neki smatraju da je takvo poređenje netačno zbog aktivnog učešća Rusije i Irana u ovom ratu u Siriji i sugerišu da bi te zemlje mogle da pojačaju svoje aktivnosti za podršku sirijskim trupama čime bi neutralisale američki napade", komentarisao je situaciju novinar lista Maks Fišer.


U zatvorenom pismu zaposlenih u Stejt departmentu ima ukupno deset tačaka u kojima se obrazlaže potreba napada na vlasti Sirije za prestanak građanskog sukoba u zemlji, rešavanje humanitarnih problema, povratak izbeglica, kao i borba protiv DAEŠ-a. Ovo poslednje se objašnjava činjenicom da bi napadi SAD mogli da zaustave napade sirijskih trupa na snage opozicije, koja će moći da se usmeri na borbu protiv DAEŠ-a.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

23.06.2016 08:28

Malo morgen ćete da bombardujete Siriju. Nema više pijanog Jeljcina. Sad imate Putina na čelu Rusije pa izvolite. Pripoio je Krim Rusiji a u NATO paktu se nisu smjeli ni da nakašlju.

ODGOVORITE