Мали корак за Србина, али велики за Србију

Ербас А330 је кренуо у свој први лет ка Њујорку. Национална авиокомпанија Аир Сербиа данас успоставља директне летове између Београда и Њујорка на које се чека од 1992. године.

Србија 23.06.2016 | 07:33
Мали корак за Србина, али велики за Србију
Премијер Александар Вучић пресекао је врпцу поводом лета.

Вучић је путницима пожелео срећан пут и угодан лет.

"Драго ми је да је наш пријатељ Кајл приметио да постоје неки који ће у свему да пронађу ману. Ја не видим ману у овом лету", рекао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да увођење директног лета из Београда за Њујорк, који данас поново успостављен после готово четврт века, значи нови живот за српску националну авиокомпанију и земљу, а показује опредељеност у отварању Србије према свету.

Он је, обраћајући се присутнима, после пресцања врпце, пожелео путницима срећан пут и свима који иду за Њујорк у годинама и деценијама пред нама увек угодан лет.



„Овај лет значи нови живот за националну авиокомпанију и нашу земљу, показује опредељеност у отварања Србије према свету, као и у достизању пријатељства са онима са којима то нисмо могли у последњих 25 година“, нагласио је премијер подсећајући да је ово први директан лет националне компаније Србије за САД у последње 24 године.

Он је оценио да је диркетан лет за Њујорк велика ствар не само за компанију Ер Србија, већ читаву Србију, додајући да је од великог значаја за одличне односе са САД, и да подстиче и нашу економску снагу и раст.

„Овај лет приближиће Беогард и целу Србију Амриканцима. Можемо да имамо боље бање, квалитетнији смештај на планинама, да наша равница привуче америчке туристе, али и оне који су заинтересовани да улажу у земљу“, нагласио је Вучић.



Он је истакао да човек учи док је жив, а да смо ми научили на својим грешкама из претходне три деценије.

„Данас полако полажемо испит по испит и земљу доводимо до висина које заслужује. Ако успемо да сачувамо регионалну стабилност, а много времена и труда инвестирамо у то, успећемо да окупљамо, као некада грађане из бивше Југославије у Београду, а овај лет ће у томе помоћи. Не постоји бољи и повољнији лет за оне који би из Хрватске, БиХ, Македодније, и Црне Горе ишли у Њујорк“, објаснио је Вучић.

Београд, према његовим речима, постаје важан центар, те је изразио уверење да много тога може да се уради у будућности на томе.

Он је уједно изразио жаљење што не може да лети за Њујорк, јер мора брзо да се формира влада.

„Ово је једна од снова које сам сањао, а говорили смо народу да ћемо то учинити, иако смо знали да се тешко остварује, јер је потребно проћи све контроле, а аеродром је морао много тога да уради“, указао је Вучић.

Он је изразио жељу да се у наредних 100 година никада не гаси ову линију, и подсетио да Ер Србија отвара све више дестинација.

Такође је изразио очекивање да ће Ер Србија запошљавати још више младих, јер већ сада више од 30 одсто запослених чине млади млађи од 30 година.

Амбасадор САД Кајл Скот честитао је Србији на стратешкој одлуци да отвори линију ка „Капији Њујорку“, оцењујући да ће ова линија појачати везе између две земље.

Он је подсетио да је некада ЈАТ редовно летео за Њујорк, Чикаго и друге градове у САД, и да је тада летео авионима Боинг.

Истовремено је указао да авион Ербас А330, којим Ер Србија лети за Њујорк има одличну опрему за угодан лет.

„Сигуран сам да је ова стратешка одлука добра за Србију и САД, за наше односе и туризам“, подвукао је Скот.

Вучић је на опаску амбсадора Скота да је некада летео Боингом, поручио да ће, када Боинг буде дао већи попуст од Ербаса Србија купити њихове авионе.

„Свиђа нам се 747-400, он би био идеалан, само да дају добар попуст“, рекао је Вучић.



Генерални директор Ер Србије Дане Кондић истакао је, парафразирајући реченицу коју је амерички астронаут изрекао приликом слетања на Месец, да је ово „данас мали корак за једног Србина, али велики корак за Србију“.

Вучић, Кондић, Скот и генерални директор Етихада Џејмс Хоган пресекли су претходно врпцу поводом увођења диркетног лета из Београда за Њујорк.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић предводи делегацију Србије која ће са Аеродрома "Никола Тесла" полетети авионом "Ер Србије" за Њујорк.

Авион ербас А330, који ће данас отворити директну авио-линију, добио је име Никола Тесла, а њиме ће управљати капетан Давор Мишељић, извршни директор за саобраћај Ер Србије.

Реч је о првом широкотрупном авиону за редовни интреконтинетални саобраћај измеду Балкана и САД, који је сада највећи авион у флоти Ер Србије, а који је у Београд стигао 11. маја.

Летелица има 254 места - 236 седишта у економској класи и 18 у бизнис класи, а српски авиопревозник је сада једина компанија која има такав лет у окружењу.

Летови до Њујорка ће се обављати пет пута недељно, а додељени су им бројеви YУ500 и YУ501, исти они које је користио претходник Ер Србије, ЈАТ, кад је пре 24 године директно летео за Њујорк.

Авион је у претходном периоду испробан на летовима до појединих градова у региону.

(Агенције/Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ја

23.06.2016 05:52

Која патетика. За поврацање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

23.06.2016 06:21

Колики це вјек трајања да буде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

23.06.2016 06:47

Хвала браћи Арапима, без њих ово не би било могуће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пока

23.06.2016 07:31

Казу сутра први лет из Требиња за Лактасе,не знам је ли истина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

23.06.2016 08:21

Који циркус. Праве театар од авионске линије. Али зато нико не говори о економској оправданости лета за Њујорк. Могли су рећи колики је месечни закуп авиона, трошкови лета и сл. Процена је да ће лет за Њујорк бити исплатив тек после три године. А до тада зна се. Смањит ћемо пензије и плате и Арапима покрити мањак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

23.06.2016 08:22

Ајмо дјецо одби од авиона. Разлаз, кући. Сијело је завршено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

23.06.2016 09:39

Психопата не одустаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

23.06.2016 10:03

Примају ли избеглице у Њујорку, ја би да киднем одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

23.06.2016 10:41

Можете ли мислити да се у Србији директно прати овај лет? Ово улази у анале наших српских идиотлука!

ОДГОВОРИТЕ