Mali korak za Srbina, ali veliki za Srbiju

Erbas A330 je krenuo u svoj prvi let ka Njujorku. Nacionalna aviokompanija Air Serbia danas uspostavlja direktne letove između Beograda i Njujorka na koje se čeka od 1992. godine.

Srbija 23.06.2016 | 07:33
Mali korak za Srbina, ali veliki za Srbiju
Premijer Aleksandar Vučić presekao je vrpcu povodom leta.

Vučić je putnicima poželeo srećan put i ugodan let.

"Drago mi je da je naš prijatelj Kajl primetio da postoje neki koji će u svemu da pronađu manu. Ja ne vidim manu u ovom letu", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da uvođenje direktnog leta iz Beograda za Njujork, koji danas ponovo uspostavljen posle gotovo četvrt veka, znači novi život za srpsku nacionalnu aviokompaniju i zemlju, a pokazuje opredeljenost u otvaranju Srbije prema svetu.

On je, obraćajući se prisutnima, posle prescanja vrpce, poželeo putnicima srećan put i svima koji idu za Njujork u godinama i decenijama pred nama uvek ugodan let.



„Ovaj let znači novi život za nacionalnu aviokompaniju i našu zemlju, pokazuje opredeljenost u otvaranja Srbije prema svetu, kao i u dostizanju prijateljstva sa onima sa kojima to nismo mogli u poslednjih 25 godina“, naglasio je premijer podsećajući da je ovo prvi direktan let nacionalne kompanije Srbije za SAD u poslednje 24 godine.

On je ocenio da je dirketan let za Njujork velika stvar ne samo za kompaniju Er Srbija, već čitavu Srbiju, dodajući da je od velikog značaja za odlične odnose sa SAD, i da podstiče i našu ekonomsku snagu i rast.

„Ovaj let približiće Beogard i celu Srbiju Amrikancima. Možemo da imamo bolje banje, kvalitetniji smeštaj na planinama, da naša ravnica privuče američke turiste, ali i one koji su zainteresovani da ulažu u zemlju“, naglasio je Vučić.



On je istakao da čovek uči dok je živ, a da smo mi naučili na svojim greškama iz prethodne tri decenije.

„Danas polako polažemo ispit po ispit i zemlju dovodimo do visina koje zaslužuje. Ako uspemo da sačuvamo regionalnu stabilnost, a mnogo vremena i truda investiramo u to, uspećemo da okupljamo, kao nekada građane iz bivše Jugoslavije u Beogradu, a ovaj let će u tome pomoći. Ne postoji bolji i povoljniji let za one koji bi iz Hrvatske, BiH, Makedodnije, i Crne Gore išli u Njujork“, objasnio je Vučić.

Beograd, prema njegovim rečima, postaje važan centar, te je izrazio uverenje da mnogo toga može da se uradi u budućnosti na tome.

On je ujedno izrazio žaljenje što ne može da leti za Njujork, jer mora brzo da se formira vlada.

„Ovo je jedna od snova koje sam sanjao, a govorili smo narodu da ćemo to učiniti, iako smo znali da se teško ostvaruje, jer je potrebno proći sve kontrole, a aerodrom je morao mnogo toga da uradi“, ukazao je Vučić.

On je izrazio želju da se u narednih 100 godina nikada ne gasi ovu liniju, i podsetio da Er Srbija otvara sve više destinacija.

Takođe je izrazio očekivanje da će Er Srbija zapošljavati još više mladih, jer već sada više od 30 odsto zaposlenih čine mladi mlađi od 30 godina.

Ambasador SAD Kajl Skot čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju ka „Kapiji Njujorku“, ocenjujući da će ova linija pojačati veze između dve zemlje.

On je podsetio da je nekada JAT redovno leteo za Njujork, Čikago i druge gradove u SAD, i da je tada leteo avionima Boing.

Istovremeno je ukazao da avion Erbas A330, kojim Er Srbija leti za Njujork ima odličnu opremu za ugodan let.

„Siguran sam da je ova strateška odluka dobra za Srbiju i SAD, za naše odnose i turizam“, podvukao je Skot.

Vučić je na opasku ambsadora Skota da je nekada leteo Boingom, poručio da će, kada Boing bude dao veći popust od Erbasa Srbija kupiti njihove avione.

„Sviđa nam se 747-400, on bi bio idealan, samo da daju dobar popust“, rekao je Vučić.



Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić istakao je, parafrazirajući rečenicu koju je američki astronaut izrekao prilikom sletanja na Mesec, da je ovo „danas mali korak za jednog Srbina, ali veliki korak za Srbiju“.

Vučić, Kondić, Skot i generalni direktor Etihada Džejms Hogan presekli su prethodno vrpcu povodom uvođenja dirketnog leta iz Beograda za Njujork.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predvodi delegaciju Srbije koja će sa Aerodroma "Nikola Tesla" poleteti avionom "Er Srbije" za Njujork.

Avion erbas A330, koji će danas otvoriti direktnu avio-liniju, dobio je ime Nikola Tesla, a njime će upravljati kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj Er Srbije.

Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti Er Srbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letelica ima 254 mesta - 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik Er Srbije, JAT, kad je pre 24 godine direktno leteo za Njujork.

Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regionu.

(Agencije/Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ja

23.06.2016 05:52

Koja patetika. Za povracanje

ODGOVORITE
Name

Karadoz

23.06.2016 06:21

Koliki ce vjek trajanja da bude?

ODGOVORITE
Name

Don

23.06.2016 06:47

Hvala braći Arapima, bez njih ovo ne bi bilo moguće!

ODGOVORITE
Name

Poka

23.06.2016 07:31

Kazu sutra prvi let iz Trebinja za Laktase,ne znam je li istina?

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

23.06.2016 08:21

Koji cirkus. Prave teatar od avionske linije. Ali zato niko ne govori o ekonomskoj opravdanosti leta za Njujork. Mogli su reći koliki je mesečni zakup aviona, troškovi leta i sl. Procena je da će let za Njujork biti isplativ tek posle tri godine. A do tada zna se. Smanjit ćemo penzije i plate i Arapima pokriti manjak.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

23.06.2016 08:22

Ajmo djeco odbi od aviona. Razlaz, kući. Sijelo je završeno.

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

23.06.2016 09:39

Psihopata ne odustaje.

ODGOVORITE
Name

Mrki

23.06.2016 10:03

Primaju li izbeglice u Njujorku, ja bi da kidnem odavde!

ODGOVORITE
Name

Student

23.06.2016 10:41

Možete li misliti da se u Srbiji direktno prati ovaj let? Ovo ulazi u anale naših srpskih idiotluka!

ODGOVORITE