Историјски дан за Велику Британију: ЕУ или не?

У Великој Британији данас се одржава референдум о останку те земље у Европској унији или изласку из ње који би могао у значјаној мјери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.

Свијет 23.06.2016 | 10:47
Историјски дан за Велику Британију: ЕУ или не?
Сви пунолетни грађани Велике Британије, који су се регистровали за данашњи референдум, наћи ће се пред шекспировском дилемом: остати у ЕУ или не? Гласачка места отварају се у осам ујутру по средњоевропском времену, а затварају се у 22 сата.

На гласачком листићу наћи ће се две опције: "Ремаин" (останак) и "Леаве" (излазак из ЕУ).

Британски премијер Дејвид Камерон гласао је данас у Лондону са супругом Самантом на референдуму о останку или изласку земље из Европске уније. Он је један од главних заговарача останка у ЕУ.



"Билд" поручио Британцима: Останите, признаћемо вам гол са Вемблија

Немачки лист "Билд" позвао је данас Британце да гласају за останак у Европској унији, обећавши да ће им у том случају "признати гол са Вемблија из 1966. године".



Рекордан број гласача

На референдуму у Британији о останку или изласку те земље из ЕУ регистрован је рекордан број људи - 46.499.537, јавио је данас ББЦ. Британски сервис истакао је и једну занимљиву чињеницу: ово је тек трећи референдум у историји земље, а други о Европској унији. Само две године након што је постала чланица Европске заједнице у јануару 1973. године, лабуристичка влада одлучила је да одржи референдум о даљем чланству већ у јуну 1975. године. Тада је 67% Британаца гласало за останак.




Отворена биралишта у Великој Британији, која ће бити затворена у 22 часа.

Претходних месеци у Великој Британији вођена је жестока и неретко прљава кампања две струје. Једну (ону за останак у ЕУ) представља премијер Дејвид Камерон, док је вођа "Брегзит тима" Борис Џонсон, некадашњи градоначелник Лондона.

Према најавама економских аналитичара, уколико први резултати покажу да је већина Британаца гласала за напуштање ЕУ, доћи ће до екстремних помака на финансијским тржиштима. Фунта ће вјероватно за неколико сати ослабити 5 до 10 одсто у односу на све остале најважније свјетске валуте, а дионице британских компанија ће вјероватно још више пасти.

Прогнозира се и слабљење евра јер би излазак Велике Британије из ЕУ изазвао страх од распада цијеле ЕУ и неповјерење у заједничку валуту. Цијена злата би такођер нагло скочила, можда чак и десетак одсто током дана.

Застрашивање или просперитет



Премијер је, у недостатку бољих аргумената, своју кампању махом базирао на застрашивању грађана причама о економској несигурности у случају Брегзита, док је Борис Џонсон причао о "просперитету и новом, свежем ваздуху који ће бити удахнут у британска плућа након ослобађања од ЕУ стиска".

Посљедња порука ЕУ: Ако изађеш, изашао си

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер изричито је нагласио да неће бити накнадних преговора с Британијом након референдума.

"Они који спроводе британску политику и британски гласачи морају да знају да неће бити никаквих преговора", рекао је Јункер новинарима у Бриселу.

Јункер је рекао да ЕУ неће ићи преко договора који је британски премијер Дејвид Камерон постигао са својим колегама на самиту у фебруару. "Ми смо склопили споразум с премијером, добио је колико може да добије, дали смо колико можемо да дамо", рекао је Јункер након разговора с новим аустријским канцеларом Кристијаном Керном.

"Ако си изашао - изашао си" ,рекао је Јункер, преноси АФП.

Меркел се нада останку Британије у ЕУ

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да се нада да ће се грађани Британије изабрати да остану у Европској унији.

"Наравно да желим да Британија остане у ЕУ, али одлука је на британским грађанима", рекла је Меркел уочи референдума.

Меркел је то изјавила новинарима послије састанка са пољском премијерком Беатом Шидло, која је такође изразила наду да ће Британци одлучити да остану у Унији.

ЕУ ће, казала је Шидло, поштовати исход референдума, ма какав био, пренијела је агенција АФП. Шидло је истакла да ЕУ треба да настави да се развија и да "дјелује одлучно и јединствено".

(Блиц/Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.06.2016 07:03

Излазак ГБ из ЕУ знаци пад вриједности Фунте до 20%, додатну незапосленост, пад извоза у ЕУ, отцјепљење Скотске а затим Велса...елем остат це им лондонски пасалук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре теби и осталима

23.06.2016 10:24

Кад сте тако паметни сто не ви не водите владу и РС?

Name

срб

23.06.2016 07:05

Они излазе из ЕУ, а нас малтретирају вец 20 и висе година да би нас пустили да удјемо у ЕУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

23.06.2016 07:19

Овако ће и Српска једног дана одлучивати на референдуму, чим Баја коначно распише неки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привремено

23.06.2016 13:52

Послије пада фунте долар пораст јер немају ЕУ баласт. Засигурно да се спасавају од ЕУ пропасти.

ОДГОВОРИТЕ