Istorijski dan za Veliku Britaniju: EU ili ne?

U Velikoj Britaniji danas se održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u značjanoj mjeri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

Svijet 23.06.2016 | 10:47
Istorijski dan za Veliku Britaniju: EU ili ne?
Svi punoletni građani Velike Britanije, koji su se registrovali za današnji referendum, naći će se pred šekspirovskom dilemom: ostati u EU ili ne? Glasačka mesta otvaraju se u osam ujutru po srednjoevropskom vremenu, a zatvaraju se u 22 sata.

Na glasačkom listiću naći će se dve opcije: "Remain" (ostanak) i "Leave" (izlazak iz EU).

Britanski premijer Dejvid Kameron glasao je danas u Londonu sa suprugom Samantom na referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz Evropske unije. On je jedan od glavnih zagovarača ostanka u EU.



"Bild" poručio Britancima: Ostanite, priznaćemo vam gol sa Vemblija

Nemački list "Bild" pozvao je danas Britance da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji, obećavši da će im u tom slučaju "priznati gol sa Vemblija iz 1966. godine".



Rekordan broj glasača

Na referendumu u Britaniji o ostanku ili izlasku te zemlje iz EU registrovan je rekordan broj ljudi - 46.499.537, javio je danas BBC. Britanski servis istakao je i jednu zanimljivu činjenicu: ovo je tek treći referendum u istoriji zemlje, a drugi o Evropskoj uniji. Samo dve godine nakon što je postala članica Evropske zajednice u januaru 1973. godine, laburistička vlada odlučila je da održi referendum o daljem članstvu već u junu 1975. godine. Tada je 67% Britanaca glasalo za ostanak.




Otvorena birališta u Velikoj Britaniji, koja će biti zatvorena u 22 časa.

Prethodnih meseci u Velikoj Britaniji vođena je žestoka i neretko prljava kampanja dve struje. Jednu (onu za ostanak u EU) predstavlja premijer Dejvid Kameron, dok je vođa "Bregzit tima" Boris Džonson, nekadašnji gradonačelnik Londona.

Prema najavama ekonomskih analitičara, ukoliko prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, doći će do ekstremnih pomaka na finansijskim tržištima. Funta će vjerovatno za nekoliko sati oslabiti 5 do 10 odsto u odnosu na sve ostale najvažnije svjetske valute, a dionice britanskih kompanija će vjerovatno još više pasti.

Prognozira se i slabljenje evra jer bi izlazak Velike Britanije iz EU izazvao strah od raspada cijele EU i nepovjerenje u zajedničku valutu. Cijena zlata bi također naglo skočila, možda čak i desetak odsto tokom dana.

Zastrašivanje ili prosperitet



Premijer je, u nedostatku boljih argumenata, svoju kampanju mahom bazirao na zastrašivanju građana pričama o ekonomskoj nesigurnosti u slučaju Bregzita, dok je Boris Džonson pričao o "prosperitetu i novom, svežem vazduhu koji će biti udahnut u britanska pluća nakon oslobađanja od EU stiska".

Posljednja poruka EU: Ako izađeš, izašao si

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izričito je naglasio da neće biti naknadnih pregovora s Britanijom nakon referenduma.

"Oni koji sprovode britansku politiku i britanski glasači moraju da znaju da neće biti nikakvih pregovora", rekao je Junker novinarima u Briselu.

Junker je rekao da EU neće ići preko dogovora koji je britanski premijer Dejvid Kameron postigao sa svojim kolegama na samitu u februaru. "Mi smo sklopili sporazum s premijerom, dobio je koliko može da dobije, dali smo koliko možemo da damo", rekao je Junker nakon razgovora s novim austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

"Ako si izašao - izašao si" ,rekao je Junker, prenosi AFP.

Merkel se nada ostanku Britanije u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da će se građani Britanije izabrati da ostanu u Evropskoj uniji.

"Naravno da želim da Britanija ostane u EU, ali odluka je na britanskim građanima", rekla je Merkel uoči referenduma.

Merkel je to izjavila novinarima poslije sastanka sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo, koja je takođe izrazila nadu da će Britanci odlučiti da ostanu u Uniji.

EU će, kazala je Šidlo, poštovati ishod referenduma, ma kakav bio, prenijela je agencija AFP. Šidlo je istakla da EU treba da nastavi da se razvija i da "djeluje odlučno i jedinstveno".

(Blic/Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Karadoz

23.06.2016 07:03

Izlazak GB iz EU znaci pad vrijednosti Funte do 20%, dodatnu nezaposlenost, pad izvoza u EU, otcjepljenje Skotske a zatim Velsa...elem ostat ce im londonski pasaluk.

ODGOVORITE
Name

re tebi i ostalima

23.06.2016 10:24

Kad ste tako pametni sto ne vi ne vodite vladu i RS?

Name

srb

23.06.2016 07:05

Oni izlaze iz EU, a nas maltretiraju vec 20 i vise godina da bi nas pustili da udjemo u EU???

ODGOVORITE
Name

Refa

23.06.2016 07:19

Ovako će i Srpska jednog dana odlučivati na referendumu, čim Baja konačno raspiše neki...

ODGOVORITE
Name

Privremeno

23.06.2016 13:52

Poslije pada funte dolar porast jer nemaju EU balast. Zasigurno da se spasavaju od EU propasti.

ODGOVORITE