Златна награда за БН ТВ и Милана Пилиповића

Документарни филм "Шпага", аутора Милана Пилиповића из Градишке, награђен је највишим признањем међународног телевизијског Фестивала "Златни просјак", који је протеклог викенда одржан у Кошицама у Словачкој.

Република Српска 22.06.2016 | 22:51
Златна награда за БН ТВ и Милана Пилиповића
Филм "Шпага", снимљен у продукцији БН ТВ, свједочи о подухвату хендикепираних особа са периферије које несебично помажу угроженима и болеснима из свога сусједства. У образложењу жирија који је у званичној селекцији вредновао више од 100 филмова из цијелог света, наведено је да су "поставка и прича у филму неочекиване и изненађујуће оригиналне".

Остале награде припале су ауторима из Шпаније, Ирана, Исланда и Португалије, а на конкурс је пристигло неколико хиљада филмских остварења из више од стотину земаља.

"Златни просјак је награда која афирмише хуманост и борце за `малог човека` из нашег сусједства. Управо о томе говори `Шпага`, чију поруку и смисао су на најбољи начин препознали чланови жирија, продуценти и професори драмских уметности из неколико земаља", рекао је аутор филма Милан Пилиповић, приликом свечаности у Кошицама.

Пилиповић, који је новинар "ЕуроБлица", рекао је да долази из Градишке и Републике Српске, гдје постоји много актуелних тема и све више аутора који својим филмовима и учешћем на фестивалима у региону и широм свијета, шаљу оригиналне поруке .

Филм "Шпага" је прича о младом брачном пару, Сањи и Миловану Марковићу из околине Градишке, инвалидима који користећи колица помажу непокретном Мићи Пећанцу, достављајући му храну помоћу шпаге, камена и торбе. Они су усамљени у овој мисији док их остали углавном посматрају али не слиједе.

"Филм је имао пресудан утицај на власти и јавне службе да се заинтересују за овај случај. Непокретни човјек је послије операције проходао, што је најзначајнија порука, смисао и циљ филма награђеног у Словачкој", истиче Пилиповић.



Овај документарац који траје 8,39 минута, претходно је увршћен у званичну селекцију неколико фестивала у региону.

Фестивалски жири у Кошицама похвалио је и филмску екипу "Шпаге" коју чине сниматељи Дејан Грујчић и Ненад Балабан, сниматељ звука Зоран Пилиповић и монтажер Бојан Старчевић.

Осим "Шпаге", Милан Пилиповић је прошле године добио гран-при за филм "Ранкови лабудови" на фестивалима "Прес витез" и Фестивалу еколошког филма у Хрватској.

Извор: Истинито

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

***Ник

22.06.2016 15:24

Свима су нам драге награде од ,,Спаге''. Бас је , силан' сад нас Милан...Цеститке за Милана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

25.06.2016 07:40

Захваљујем на духовитом и оригиналном коментару