Zlatna nagrada za BN TV i Milana Pilipovića

Dokumentarni film "Špaga", autora Milana Pilipovića iz Gradiške, nagrađen je najvišim priznanjem međunarodnog televizijskog Festivala "Zlatni prosjak", koji je proteklog vikenda održan u Košicama u Slovačkoj.

Republika Srpska 22.06.2016 | 22:51
Zlatna nagrada za BN TV i Milana Pilipovića
Film "Špaga", snimljen u produkciji BN TV, svjedoči o poduhvatu hendikepiranih osoba sa periferije koje nesebično pomažu ugroženima i bolesnima iz svoga susjedstva. U obrazloženju žirija koji je u zvaničnoj selekciji vrednovao više od 100 filmova iz cijelog sveta, navedeno je da su "postavka i priča u filmu neočekivane i iznenađujuće originalne".

Ostale nagrade pripale su autorima iz Španije, Irana, Islanda i Portugalije, a na konkurs je pristiglo nekoliko hiljada filmskih ostvarenja iz više od stotinu zemalja.

"Zlatni prosjak je nagrada koja afirmiše humanost i borce za `malog čoveka` iz našeg susjedstva. Upravo o tome govori `Špaga`, čiju poruku i smisao su na najbolji način prepoznali članovi žirija, producenti i profesori dramskih umetnosti iz nekoliko zemalja", rekao je autor filma Milan Pilipović, prilikom svečanosti u Košicama.

Pilipović, koji je novinar "EuroBlica", rekao je da dolazi iz Gradiške i Republike Srpske, gdje postoji mnogo aktuelnih tema i sve više autora koji svojim filmovima i učešćem na festivalima u regionu i širom svijeta, šalju originalne poruke .

Film "Špaga" je priča o mladom bračnom paru, Sanji i Milovanu Markoviću iz okoline Gradiške, invalidima koji koristeći kolica pomažu nepokretnom Mići Pećancu, dostavljajući mu hranu pomoću špage, kamena i torbe. Oni su usamljeni u ovoj misiji dok ih ostali uglavnom posmatraju ali ne slijede.

"Film je imao presudan uticaj na vlasti i javne službe da se zainteresuju za ovaj slučaj. Nepokretni čovjek je poslije operacije prohodao, što je najznačajnija poruka, smisao i cilj filma nagrađenog u Slovačkoj", ističe Pilipović.



Ovaj dokumentarac koji traje 8,39 minuta, prethodno je uvršćen u zvaničnu selekciju nekoliko festivala u regionu.

Festivalski žiri u Košicama pohvalio je i filmsku ekipu "Špage" koju čine snimatelji Dejan Grujčić i Nenad Balaban, snimatelj zvuka Zoran Pilipović i montažer Bojan Starčević.

Osim "Špage", Milan Pilipović je prošle godine dobio gran-pri za film "Rankovi labudovi" na festivalima "Pres vitez" i Festivalu ekološkog filma u Hrvatskoj.

Izvor: Istinito

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

***Nik

22.06.2016 15:24

Svima su nam drage nagrade od ,,Spage''. Bas je , silan' sad nas Milan...Cestitke za Milana.

ODGOVORITE
Name

milan

25.06.2016 07:40

Zahvaljujem na duhovitom i originalnom komentaru