Анализа: Зведина дјеца доносе милионе, странци „само“ квалитет и титуле!

Случај Луис Ибањез као повод...

Фудбал 25.06.2016 | 00:00
Анализа: Зведина дјеца доносе милионе, странци „само“ квалитет и титуле!
Тишина око Маракане после вести из Турске да је Трабзонспор почео званичне преговоре са Црвеном звездом око Луиса Ибањеза значи само једно: Аргентинац ће најдаље до краја августа носити дрес клуба који му је подарио нови фудбалски живот. Навијачи су разумљиво у стању очаја, утеху виде само у чињеници да ће сјајни леви бек бити становник Београда до краја квалификација за Лигу шампиона. Има менаџера који у неформалним разговорима тврде да је Црвена звезда направила одличан потез продајом 28-годишњег левог бека за 1,4 милиона евра... Али случај Луис Ибањез је један од оних који савршено откривају аксиоме фудбалског тржишта.

Речи Звездана Терзића да нико од најбољих играча Црвене звезде није на продају представљао само обичан функционерски маневар. Нешто по чему је Здравко Мамићпостао препознатљив у последњој деценији. Само што Терзић није имао на уму да се превише ценка са Турцима. већ да издејствује његов што каснији одлазак из Црвене звезде.

Звезда ће, према незваничним информацијама, приходовати од Луиса Ибањеза 1,4 милиона евра. Мало ако се има колики утицај на игру црвено-белих има сјајни леви бек, те да је у претходној сезони био можда и МВП првенства. И да ће, врло вероватно, сваки следећи бек Црвене звезде бити упоређиван са некадашњим чланом Боке Јуниорс и загребачког Динама. А то ће бити много велико оптерећење. Међутим, поменути закони тржишта кажу да не можете баш богато да наплатите играча од 28 година. Дакле, Луис Ибањез, затим Уго Вијеира, Мичел Доналд и Ле Талек, доведени су у Београд како би Црвена звезда направила успех по кратком поступку. Донели су квалитет и толико жељени шампионски трофеј... А Звезда ће озбиљне милионе морати да потражи на другој страни.

Уосталом, играча у богатије средине не продаје само суви квалитет и статистика из претходне сезоне. Инострани клубови купују, да се тако изразимо -године. Звучи контрадикторно, али је Звезда већи новац зарадила од распрачане продаје Луке Јовића, него од Луиса Ибањеза... Врло вероватно да ће обештећење за Уга Вијеиру, другог стрелца Суперлиге максимално да износи 2,5 милиона евра.

Али што би прост народ рекао не може и јаре и паре. Странци су у Звезди претходне сезоне оправдали сва очекивања, посебно јер су представљали подршку талентованим клинцима. А у тим клинцима могу да се крију озбиљни милиони. Већ смо констатовали да је Лука Јовићпродат за више новца од Луиса Ибањеза, да не говоримо о томе да су Грујић и Вуле Јовановић клубу збирно донели 10 милиона евра.... То је тај успешни баланс и комбинација које у Љутице Богдана и даље покушавати да упражњавају. Зато су у овом прелазном року већ доведни Андрија Луковић и Вања Вучићевић. Уз Манојловића, Јовељића, Ристића и Стојановића, чиниће плејаду играча на којима Црвена звезда може да профитира. Руиз и Кангабиће ту да донесу успех на терену по систему сад и одмах.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар