Analiza: Zvedina djeca donose milione, stranci „samo“ kvalitet i titule!

Slučaj Luis Ibanjez kao povod...

Fudbal 25.06.2016 | 00:00
Analiza: Zvedina djeca donose milione, stranci „samo“ kvalitet i titule!
Tišina oko Marakane posle vesti iz Turske da je Trabzonspor počeo zvanične pregovore sa Crvenom zvezdom oko Luisa Ibanjeza znači samo jedno: Argentinac će najdalje do kraja avgusta nositi dres kluba koji mu je podario novi fudbalski život. Navijači su razumljivo u stanju očaja, utehu vide samo u činjenici da će sjajni levi bek biti stanovnik Beograda do kraja kvalifikacija za Ligu šampiona. Ima menadžera koji u neformalnim razgovorima tvrde da je Crvena zvezda napravila odličan potez prodajom 28-godišnjeg levog beka za 1,4 miliona evra... Ali slučaj Luis Ibanjez je jedan od onih koji savršeno otkrivaju aksiome fudbalskog tržišta.

Reči Zvezdana Terzića da niko od najboljih igrača Crvene zvezde nije na prodaju predstavljao samo običan funkcionerski manevar. Nešto po čemu je Zdravko Mamićpostao prepoznatljiv u poslednjoj deceniji. Samo što Terzić nije imao na umu da se previše cenka sa Turcima. već da izdejstvuje njegov što kasniji odlazak iz Crvene zvezde.

Zvezda će, prema nezvaničnim informacijama, prihodovati od Luisa Ibanjeza 1,4 miliona evra. Malo ako se ima koliki uticaj na igru crveno-belih ima sjajni levi bek, te da je u prethodnoj sezoni bio možda i MVP prvenstva. I da će, vrlo verovatno, svaki sledeći bek Crvene zvezde biti upoređivan sa nekadašnjim članom Boke Juniors i zagrebačkog Dinama. A to će biti mnogo veliko opterećenje. Međutim, pomenuti zakoni tržišta kažu da ne možete baš bogato da naplatite igrača od 28 godina. Dakle, Luis Ibanjez, zatim Ugo Vijeira, Mičel Donald i Le Talek, dovedeni su u Beograd kako bi Crvena zvezda napravila uspeh po kratkom postupku. Doneli su kvalitet i toliko željeni šampionski trofej... A Zvezda će ozbiljne milione morati da potraži na drugoj strani.

Uostalom, igrača u bogatije sredine ne prodaje samo suvi kvalitet i statistika iz prethodne sezone. Inostrani klubovi kupuju, da se tako izrazimo -godine. Zvuči kontradiktorno, ali je Zvezda veći novac zaradila od raspračane prodaje Luke Jovića, nego od Luisa Ibanjeza... Vrlo verovatno da će obeštećenje za Uga Vijeiru, drugog strelca Superlige maksimalno da iznosi 2,5 miliona evra.

Ali što bi prost narod rekao ne može i jare i pare. Stranci su u Zvezdi prethodne sezone opravdali sva očekivanja, posebno jer su predstavljali podršku talentovanim klincima. A u tim klincima mogu da se kriju ozbiljni milioni. Već smo konstatovali da je Luka Jovićprodat za više novca od Luisa Ibanjeza, da ne govorimo o tome da su Grujić i Vule Jovanović klubu zbirno doneli 10 miliona evra.... To je taj uspešni balans i kombinacija koje u Ljutice Bogdana i dalje pokušavati da upražnjavaju. Zato su u ovom prelaznom roku već dovedni Andrija Luković i Vanja Vučićević. Uz Manojlovića, Joveljića, Ristića i Stojanovića, činiće plejadu igrača na kojima Crvena zvezda može da profitira. Ruiz i Kangabiće tu da donesu uspeh na terenu po sistemu sad i odmah.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar