Возачке дозволе из БиХ су признате у...

Земље ЕУ са којима Босна и Херцеговина има уређен однос на начин да су признате возачке дозволе одређене категорије и подкатегорије из БиХ, без обавезе полагања теоретског и практичног дела испита су Аустрија, Француска, Немачка и Данска, речено је у Министарству комуникација и саобраћаја БиХ.

Босна и Херцеговина 22.06.2016 | 11:46
Возачке дозволе из БиХ су признате у...
У случају Аустрије и Француске договор је постигнут на основу размене нота којим су друге стране потврдиле признавање и замену возачке дозволе БиХ, категорије “Б”.
 
Област узајамног признавања и замене возачких дозвола између Босне и Херцеговине и Немачке је уређена Заједничком изјавом о намери Савезног Министарства саобраћаја и инфраструктуре Немачке и Министарства комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине о поступку замене возачких дозвола. Предметном Изјавом је омогућена замена возачких дозвола БиХ категорије “А” и “Б” и подкатегорије “А1”, без обавезе полагања теоретског и практичног дела испита.

Замена возачке дозволе категорије “Б”

"Узајамно признавање и замјена возачких дозвола из БиХ са Данском је постигнута на начин да је Босна и Херцеговина, разменом легислативе која уређује област оспособљавања кандидата за возача моторних возила, начина и услова организовања полагања возачког испита, те издавања возачке дозволе, као и попуњавањем одређеног упитника, који се односи на стање безбедности саобраћаја у БиХ, уврштена на листу земаља чије су возачке дозволе признате. Омогућено је добијање односно замена возачке дозволе категорије 'Б'" - потврдили су за Фокус у Министарству комуникација и саобраћаја БиХ.

Такође, Босна и Херцеговина води активности на закључивању Споразума о признавању и замени возачке дозволе из БиХ са другим земљама ЕУ као што су Италија и Шпанија, а покренуте су иницијативе за закључивање предметног Споразума са Шведском и Словенијом.

Дозволе признате и у Аустралији

Земља која није чланица ЕУ, а са којом Босна и Херцеговина има уређен однос, односно да су признате возачке дозволе БиХ одређене категорије и подкатегорије, без обавезе полагања теоретског и практичног дела испита, је Аустралија.

Узајамно признавање и замена возачких дозвола БиХ са Аустралијом је постигнута на начин да је Босна и Херцеговина, разменом легислативе која уређује област оспособљавања кандидата за возача моторних возила, начина и услова организовања полагања возачког испита, те издавања возачке дозволе, као и попуњавањем одређеног упитника, који се односи на стање безбедности саобраћаја у БиХ, уврштена на листу земаља чије су возачке дозволе признате.

"То значи да је омогућена замена возачке дозволе БиХ категорије 'Б' и 'А', односно могуће је добити аустралијску возачку дозволу категорије 'Ц'-путнички аутомобил или категорије 'Р'-мотоцикл", рекли су у надлежном министарству.

(Фокус.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Петриц зељко

22.06.2016 14:32

Коме и гдје да се обратим Ако радим и боравим у Њемацкој, посто у овај известај не веру је захвалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изо

22.06.2016 17:09

У којем си граду пријављен ту одес,ЗАМЈЕНИС БЕЗ ИКАКВИ ПРОБЛЕМА КОСТА 35 ЕУРА

Name

роки

22.06.2016 22:30

Морас доци у Сарајево у Министарство па це ти они дали повезицу за Њемацку.

Name

Бубало

22.06.2016 21:37

А возачка из Републике Србске

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало ја

22.06.2016 21:57

Ти можеш да га возаш и без возачке

Name

цупс

27.06.2016 20:49

Јос мало це нам и то укинути.

ОДГОВОРИТЕ