Vozačke dozvole iz BiH su priznate u...

Zemlje EU sa kojima Bosna i Hercegovina ima uređen odnos na način da su priznate vozačke dozvole određene kategorije i podkategorije iz BiH, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dela ispita su Austrija, Francuska, Nemačka i Danska, rečeno je u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH.

Bosna i Hercegovina 22.06.2016 | 11:46
Vozačke dozvole iz BiH su priznate u...
U slučaju Austrije i Francuske dogovor je postignut na osnovu razmene nota kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamenu vozačke dozvole BiH, kategorije “B”.
 
Oblast uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Nemačke je uređena Zajedničkom izjavom o nameri Saveznog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture Nemačke i Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine o postupku zamene vozačkih dozvola. Predmetnom Izjavom je omogućena zamena vozačkih dozvola BiH kategorije “A” i “B” i podkategorije “A1”, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dela ispita.

Zamena vozačke dozvole kategorije “B”

"Uzajamno priznavanje i zamjena vozačkih dozvola iz BiH sa Danskom je postignuta na način da je Bosna i Hercegovina, razmenom legislative koja uređuje oblast osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, načina i uslova organizovanja polaganja vozačkog ispita, te izdavanja vozačke dozvole, kao i popunjavanjem određenog upitnika, koji se odnosi na stanje bezbednosti saobraćaja u BiH, uvrštena na listu zemalja čije su vozačke dozvole priznate. Omogućeno je dobijanje odnosno zamena vozačke dozvole kategorije 'B'" - potvrdili su za Fokus u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH.

Takođe, Bosna i Hercegovina vodi aktivnosti na zaključivanju Sporazuma o priznavanju i zameni vozačke dozvole iz BiH sa drugim zemljama EU kao što su Italija i Španija, a pokrenute su inicijative za zaključivanje predmetnog Sporazuma sa Švedskom i Slovenijom.

Dozvole priznate i u Australiji

Zemlja koja nije članica EU, a sa kojom Bosna i Hercegovina ima uređen odnos, odnosno da su priznate vozačke dozvole BiH određene kategorije i podkategorije, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dela ispita, je Australija.

Uzajamno priznavanje i zamena vozačkih dozvola BiH sa Australijom je postignuta na način da je Bosna i Hercegovina, razmenom legislative koja uređuje oblast osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, načina i uslova organizovanja polaganja vozačkog ispita, te izdavanja vozačke dozvole, kao i popunjavanjem određenog upitnika, koji se odnosi na stanje bezbednosti saobraćaja u BiH, uvrštena na listu zemalja čije su vozačke dozvole priznate.

"To znači da je omogućena zamena vozačke dozvole BiH kategorije 'B' i 'A', odnosno moguće je dobiti australijsku vozačku dozvolu kategorije 'C'-putnički automobil ili kategorije 'R'-motocikl", rekli su u nadležnom ministarstvu.

(Fokus.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Petric zeljko

22.06.2016 14:32

Kome i gdje da se obratim Ako radim i boravim u Njemackoj, posto u ovaj izvestaj ne veru je zahvalan.

ODGOVORITE
Name

izo

22.06.2016 17:09

U kojem si gradu prijavljen tu odes,ZAMJENIS BEZ IKAKVI PROBLEMA KOSTA 35 EURA

Name

roki

22.06.2016 22:30

Moras doci u Sarajevo u Ministarstvo pa ce ti oni dali povezicu za Njemacku.

Name

Bubalo

22.06.2016 21:37

A vozačka iz Republike Srbske

ODGOVORITE
Name

malo ja

22.06.2016 21:57

Ti možeš da ga vozaš i bez vozačke

Name

cups

27.06.2016 20:49

Jos malo ce nam i to ukinuti.

ODGOVORITE